Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Breivik: Som veliteľom viacčlennej skupiny!

Anders Breivik
Anders Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórsky masový vrah Anders Breivik tvrdí, že velí dvom samostatným extrémistickým bunkám, z ktorých každú tvorí jediná osoba.

Vyjadril sa tak v rámci utorňajšieho pojednávania na súde v Osle, kde má objasniť pozadie svojich útokov z júla minulého roka, pri ktorých zabil 77 ľudí. Breivik sa označuje za "veliteľa" novodobého Rádu templárov, podľa zistení vyšetrovateľov však žiadna takáto skupina neexistuje. Obvinený však na svojom titule trvá, keďže podľa vlastných slov pod ním stoja "ďalšie dve bunky".

Breivik tiež v utorok pred sudcami potvrdil, že nepociťuje žiadnu ľútosť a ak by mal možnosť, zabíjal by znova. Krvavé útoky opäť označil za "preventívny" krok proti vypuknutiu kultúrnej vojny v Európe a odmietol, že by mal niesť vinu za akýkoľvek zločin.

Po vyše hodinu trvajúcom objasňovaní svojej ideológie, ktorú založil na odpore voči prenikaniu islamu a iných kultúr do Európy, požiadal súd, aby ho zbavil obvinení. Na úvod svojej obhajoby, na ktorú mu súd poskytol päť dní, však povedal, že doživotné väzenie alebo dokonca smrť by boli pre neho "tou najväčšou poctou".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu