Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výbuch v Osle bol silnejší, výbušnina mala jednu tonu!

Budova v centre Osla po výbuchu
Budova v centre Osla po výbuchu (Zdroj: SITA)

OSLO - Výbuch v centre Osla z 22. júla, ktorý si vyžiadal osem ľudských životov, bol pravdepodobne silnejší, než sa pôvodne predpokladalo, uviedol dnes nórsky expert na výbušniny.

Počiatočné odhady hovorili o päťsto kilogramoch výbušnín. Na základe odborných analýz bola hmotnosť spresnená na tisíc kilogramov, uviedol špecialista na výbušniny Per Nergaard pre denník Dagsavisen.

Vzhľadom na hmotnosť nálože bol počet obetí podľa experta relatívne "nízky". Účinnosť výbuchu bola znížená najmä tým, že bomba bola uložená v podzemí 17 poschodovej budovy.

Nízke straty na životoch boli aj z toho dôvodu, že v čase výbuchu mala väčšina zamestnancov letnú dovolenku a v budove sa nachádzalo len približne 190 ľudí, uviedol denník. Bežný počet osôb v budove je 1600 ľudí.

Nór Anders Behring Breivik bol vzatý do väzby pre podozrenie z nastraženia bomby a streľby na ostrove Utöya v Nórsku, čo si vyžiadalo dovedna 77 životov.

Špeciálny tím začal s monitorovaním Breivikových kontaktov za posledných desať rokov. Hlavným cieľom je zistiť jeho možných spolupáchateľov, vyhlásil štátny zástupca Christian Hatlo.

Breivikova matka bola po vypočutí políciou v šoku z činu, ktorý  spáchal jej syn. Podľa vyjadrenia prokurátora Pal-Fredrika Horta Krabyho si matka neželala svojho syna vidieť, citoval švédsky denník Expressen.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu