Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Streetball tour je iba vrcholom ľadovca...

Streetball tour 2011
Streetball tour 2011

BRATISLAVA - Rozhovor s predsedom Slovenskej Streetballovej asociácie pred štartom nového ročníka Streetball tour 2011.

V roku 2005 sa rozhodol zjednotiť dovtedy roztrúsené streetballové turnaje v rôznych kútoch Slovenska a vytvoril myšlienku spoločnej série Streetball tour. Známy mládežnícky klubový i reprezentačný tréner, basketbalový nadšenec, zakladateľ neziskovej organizácie Basketland i OZ Slovenskej Streetballovej asociácie ( SSA )

Pred štartom ďalšej streetballovej sezóny sme sa porozprávali predsedom nedávno založenej SSA, Františkom Kubalom.

Ako s odstupom času hodnotíš minulý ročník Streetball tour 2010?
Myslím, že všetkých 8. podujatí malo svoju vlastnú atmosféru, charizmu a rastúcu kvalitu. Tešil ma zvyšujúci sa počet mladých hráčov i hráčok z všetkých kútov Slovenska, ako aj ochota mnohých teamov cestovať po celej tour, i mimo svoj región. Streetball tour 2010 prialo počasie, sponzori, médiá i hráči.. Latku sme postavili v roku 2010 pomerrne vysoko, po organizačnej, športovej i kultúrnej stránke a bude ťažké ju v ďalších ročníkoch prekonať.

Nová séria zahŕňa iba 5 podujatí. Oproti minuloročným 8. zastávkam je to pokles takmer o polovicu...?
Asi sa to javí, ako ústup z pozícií, prípadne krok späť..., ale ja to tak nevidím. Snažili sme sa na zasadnutiach SSA stanoviť priority a stratégiu rozvoja projektu Streetball tour. Jednoznačne sme sa zhodli na optimálnom počte 5-6. podujatí, kde chceme prinášať kvalitu na úkor kvantity. Pripravili sme pre naše podujatia viacero progresívnych noviniek, ktoré majú za cieľ kopírovať európsky streetballový trend a urobiť zo streetballu atraktívnejší šport pre samotných hráčov i širokú športovú verejnosť.

Čo teda nové prinesie Streetball tour 11?
Medzi najvýznamnejšie novinky patria rozšírenie o dve nové kategórie OLD-YOUNG a OPEN FUN, ktorým prinášame možnosť aktívnej účasti pre všetkých návštevníkov Streetball tour.
Ďalej rozširujeme zavedenie pribežného bodovania do všetkých siedmych kategórií, zvyšujeme Prize Money v mužskej elitnej kategórii na 999 EUR, zavádzame oficiálne FIBA 3on3 pravidlá streetballlu.
Úsilie na medzinárodnom poly vyústilo do možnosti konfrontácie najlepších mužských teamov i smečiarov na európskych podujatiach  Streetball Open Series (Prag International Cup, Talin Open) s vyvrcholením na neoficiálnych streetballových MS v Moskve (Moscow Open.)
Všetci zúčastnení sa môžu tešiť aj na nové certifikované streetballové povrchy Sport Court – Power Game, ktoré sme získali vďaka strategickému partnerstvu s českou spoločnosťou Precol.

Aké iné streetballové projekty pripravila SSA pre aktuálnu streetballovú sezónu?
Promovaných 5. podujatí Streetball tour je iba vrcholom ľadovca.  SSA sa v rámci svojich možností bude naďalej snažiť podporovať turnaje mimo Streeball tour, ako Street Sport line Streetball, Univerzitné hry, Summer Sport Day, Streetball proti rakovine, ale aj mnohé iné väčšie, či menšie podujatia vo všetkých regiónoch.
Prioritou SSA je presadzovanie oficiálnych streetballových pravidiel a vekových kategórií s zameraním najmä na tie mládežnícke.
V spolupráci s basketbalovým portálom ebasket.sk  pripravujeme po podujatí vo Vajnoroch slávnostné vyhlásenie 2. ročníka anketa o Streetballistu roka 2010. Plánujeme aj ďalšie formáty súťaží, ako Streetball Cup ZŠ – Zober loptu, nie drogy, Streetballový maratón, Streetballovú 24-hodinovku, streetballovú ligu ako dlhodobú streetballovú súťaž, ale všetko to je otázka časových, finančných i personálnych možností.

Má podľa teba streetball potenciál rozvoja, aj na medzinárodnom poly po vzore beachvolejbalu?
Medzinárodná konfrontácia už viacero rokov prebieha najmä vo východnej Európe, kde je streetball veľmi populárny a najmä v Rusku a pobaltských republikách aj značne dotovaný. Už niekoľko rokov je vrchom medzinárodnej Streetballovej sezóny na naše pomery gigantický turnaj „Moscow Open“, ktorého sme sa mali možnosť v posledných 4. ročníkoch hráčsky i funkcionársky zúčastniť. Po minulom ročníku prebehli viaceré stretnutia zástupcov jednotlivých národných asociácií ( Moskwa, Riga, Ankara, ), ktorých vyústili do štandardizácie streetballových pravidiel i inštitucionalizácie streetballu v medzinárodnej federácii. Na týchto stretnutiach sa zúčastnili aj zástupcovia z FIBA a spoločným záujmom je spojiť a spopularizovať Streetball v podobnom rozsahu ako sa to podarilo beachvolejbalu.
Ja som v tomto smere optimistom a verím, že streetball má silný potenciál tieto ambiciózne ciele aj naplniť.

Nie je verejným tajomstvo, že financií nie je dostatok ani na prípravu basketbalových reprezentačných top teamov hrajúcich A divízie.. Budú sa mať možnosť tí najlepší Streetballisti konfrontovať aj na medzinárodnej scéne a reprezentovať Slovensko?
Vďaka ochote a nadšeniu našich najlepších teamov, a podpore najmä ich individuálnych teamových sponzorov, sa podarilo slovenským teamov vycestovať v posledných troch rokoch na viaceré významné medzinárodné turnaje v Prahe, Kosove, Moskve, kde naše teamy popri získavaní cenných skúseností zaknihovali aj výborné výsledky.  Medzi najlepšie patrí 3. a 4. miesto na Prague Intenational Cup v roku 2009 i 6. miesto na minuloročných neoficiálnych MS „Moscow Open“
Pre tento rok sa nám podarilo vyjednať zásluhou aktívnej medzinárodnej spolupráce viacero miesteniek na turnaje v novovzniknutej európskej Streetball Open Series.
Verím, že sa zo Slovenska  kvalifikujú teamy, ktoré budú mať potenciál konkurovať i na medzinárodnej úrovni a nadviazať tak, na úspešné účinkovanie z posledných sezón.

Minulý rok sme ťa mohli vidieť priamo na kurte. Tvoj tím sa 2 x zúčastnil a 2 x vyhral hlavnú mužskú kategóriu. Uvidíme ťa aj medzi aktívnymi hráčmi aj túto sezónu?
Uvidíme...,  momentálne mám iné životné i pracovné priority, takže svoju aktívnu účasť nesľubujem, ale ani nevylučujem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu