Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Chorá Dianka Garajová (5) už podstúpila prvú operáciu vo Viedni

Dianka je po operácii oslabená a mama s ňou musí tráviť takmer celý deň. Zobraziť galériu (2)
Dianka je po operácii oslabená a mama s ňou musí tráviť takmer celý deň.

JUR NAD HRONOM - Chorú Dianku Garajovú (5) z Jura nad Hronom, okres Levice, trpiacu vážnym ochorením čriev, už operovali vo Viedni.

Z účtu v banke, na ktorom mali Garajovci vďaka zbierke ľudí z celého Slovenska 1,8 milióna korún, minuli na prvú operáciu v zahraničí zatiaľ 300-tisíc Sk.

Dianka má od narodenia chronické ťažkosti so stolicou a ani po dlhoročnej liečbe sa jej stav nezlepšil. Po uverejnení jej príbehu posielali ľudia zo všetkých kútov Slovenska peniaze na účet, zriadený na záchranu Diankinho života. Jej rodičom totiž dali nádej rakúski lekári, ale operácie a liečba vo Viedni majú stáť asi 3 milióny Sk.

Po prvej operácii, za ktorú zaplatili 300-tisíc Sk, však ešte presne nevedia, či budú definitívne potrebovať celú 3-miliónovú sumu. Dianku vo Viedni operovali 17. januára a s mamou tam strávila štyri dni. „Lekári zistili, že hrubé črievko má dlhšie, ako by mala mať. Odobrali jej vzorku z črevnej steny a preskúmajú ju v laboratóriu. Po zložitých vyšetreniach jej pod narkózou odstránili z čreva prstenec, ktorý lekári volajú aj škrtič. Ten zrejme blokoval pohyb stolice, a preto Dianku odmalička trápi zápcha,“ hovorí Diankina mama Ivana (27). S prekladaním z nemčiny a do nemčiny Garajovcom vo Viedni pomáhala Slovenka, ktorá tam žije.

Garajovci pôjdu do Viedne na kontrolu opäť začiatkom februára. „Vtedy lekári rozhodnú, či a kedy bude treba dcéru zasa operovať,“ hovorí mama. Dievčatku predpísali prášky na prečisťovanie čriev. Má zvýšenú teplotu, každú chvíľu vracia a bolí ju bruško, takže väčšinu dňa preleží v posteli. Nečudo, že malá pacientka, tráviaca odmalička viac času v nemocniciach než doma, má strach z bielych plášťov. „V Rakúsku sa bojí tým viac, že nerozumie, čo jej sestričky a lekári hovoria,“ dodáva mama.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu