Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Peťka (10) už šesť rokov čaká na obličku

10-ročná Peťka bojuje o život každý deň. Zobraziť galériu (8)
10-ročná Peťka bojuje o život každý deň.

ZELENEČ - Ťažko chorá školáčka z trnavského okresu, 10-ročná Peťka Hajdučíková, každý deň bojuje o svoj život. Od narodenia si trápenia užila viac než dosť. Jednu obličku nemá a druhá jej rapídne zlyháva. Malá pacientka nutne potrebuje transplantáciu, ale na vhodného darcu obličky márne čaká už šesť rokov!

Hneď po narodení lekári zistili, že dievčatko má nevyvinutý konečník. Vzápätí však vysvitlo, že má aj nefunkčné obličky. S mamou Dianou (31) strávila v nemocniciach celé mesiace. Dnes už štvrtáčku Peťku zaradili pred šiestimi rokmi do transplantačného programu ako čakateľku na obličku od vhodného darcu. Ten sa však zatiaľ nenašiel. Rozvedená mama Diana by jej orgán najradšej darovala sama, no nemôže, má inú krvnú skupinu ako dcéra.

Dievčatko čaká zrejme tento mesiac menšia operácia ruky. Odstránia jej fistulu - odvodný kanálik, ktorý jej urobili počas príprav na klasickú hemodialýzu, kde sa krv prostredníctvom prístroja čistí priamo. „Pretože Peťka je príliš chudá, lekári sa napokon rozhodli pre zriedkavejšiu formu dialýzy - peritoneálnu. Pri nej cez dieru v brušku vždy od večera do rána vteká do útleho telíčka pätnásť litrov roztoku, ktorý očisťuje jej organizmus od škodlivín,“ vysvetľuje mama.

Peťku často bolieva hlava, v noci nespáva a zobúdza sa unavená. V škole jej preto dovolili chodiť až na druhú vyučovaciu hodinu. Jedáva len málokedy, nemá chuť. „Potravu jej mixujem a podávam jej ju priamo cez hadičku do bruška. Takto rozmixovanou desiatou ju kŕmim deň čo deň aj v škole,“ vymenúva trápenia mama.

Peťke sa zo zvýšenej námahy zvyšuje aj krvný tlak a mama sa bojí, aby jej nezlyhalo aj srdiečko. Napadla jej už myšlienka, že ak by sa urýchlene nenašiel vhodný darca obličky a mala by peniaze, obetovala by všetky na kúpu orgánu pre dcérku. Peniaze však nemá, stále spláca nové auto, pre ktoré sa zadlžila. Jedno im totiž ukradli. Zlodejovi neprekážalo, že bolo označené nálepkou pre ťažko zdravotne postihnutých a vnútri bol Peťkin chorobopis.


Peťka sníva o mori
Peťka sníva o dovolenke pri mori. Cestovanie je však pre jej mamu nočnou morou. Keď niekam idú, musia so sebou vláčiť celé dialyzačné zariadenie a litre roztoku. „Ak prídeme niekde do hotela na pár dní, vyzerá to, akoby sme tam išli na rok,“ hovorí pani Diana. Okrem toho sa boja odísť z domu na dlhšie pre prípad, že by náhodou zazvonil telefón a našiel sa vhodný darca. Mohli by tak totiž prepásť jedinečnú príležitosť na záchranu. Peťka môže zabudnúť aj na zábavu s kamarátkami. Lopty sa bojí, lebo si musí chrániť bruško plné hadičiek, na bicykli jazdiť tiež nemôže.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu