Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na výročie striebornej svadby daroval manželke obličku

Anton Zsoldos (47) a Eva Zsoldosová (45) oslávili 25. výročie svadby v nemocnici.
Anton Zsoldos (47) a Eva Zsoldosová (45) oslávili 25. výročie svadby v nemocnici.

BRATISLAVA - Úžasný prejav lásky preukázal Anton Zsoldos (47) z Malých Dvorník pri Dunajskej Strede, ktorý daroval obličku manželke Eve (45). Čin je o to vzácnejší, že manželia nedávno oslávili 25. výročie svadby. Darca je prvý muž, ktorý daroval v nemocnici na bratislavských Kramároch obličku svojej žene.

„Doteraz dali obličky manželky manželom. Ide o takzvané emotívne darcovstvo, ktoré utuží vzťah medzi manželmi. Medzi nepríbuznými ľuďmi je vzťah po darovaní o to úprimnejší a krajší,“ povedal prednosta urologickej kliniky Fakultnej nemocnice akademika L. Dérera na bratislavských Kramároch Ján Breza. Na pracovisku tohto roku vykonali 38 transplantácií obličiek, z nich bolo 8 príbuzenských od žijúceho darcu.

Veľké problémy s obličkami Evy Zsoldosovej (45) z Malých Dvorník sa začali pred siedmimi rokmi, odkedy musela chodiť pravidelne na kontroly. „Kreatín sa zhoršoval. Obličky mi postupne odchádzali. Musela som chodiť na dialýzu. Manžel mi kúpil minulý rok na Vianoce dialyzačný stroj. Tento rok mi venoval svoju obličku, ktorú som zároveň dostala na naše 25. výročie svadby.“

Na darovanie orgánov od rodinných príslušníkov ich upozornil doktor z Dunajskej Stredy. Najskôr sa ponúkla mamina, ktorá sa však darkyňou pre vysoký vek nemohla stať. Nakoniec sa rozhodol manžel, ktorý sa ponúkol a začali sa potrebné vyšetrovania. „Ani som tomu nechcela veriť, že sa to môže stať. Je to veľmi príjemný pocit. Bála som sa o neho a darmo som sa ho snažila presvedčiť, aby si to rozmyslel. Povedal, že zákrok podstúpi,“ hovorí Eva Zsoldosová, ktorá si pamätá aj na minúty pred operáciou. „Sedela som na stoličke a počula, ako si lekári hovoria, že oblička je už vonku a začínajú zašívať,“ spomína.

Po zákroku sa zobudila na hrozné bolesti, ktoré nikomu nepraje zažiť. Jej vďaka lekárom je však neopísateľná. Svoje rozhodnutie darca neľutuje. „Manželku som videl asi hodinu po operácii. Veľmi som sa o ňu bál. Zákrok by som určite podstúpil opäť,“ dodáva skromnejší Anton Zsoldos (47), ktorý sa teší najmä na to, že bude manželka v poriadku, nebude musieť chodiť na dialýzu a spoločne si budú môcť užívať vnúčika.



Aj s jednou obličkou sa dá žiť plnohodnotne
Podľa prednostu urologickej kliniky Fakultnej nemocnice akademika L. Dérera Jána Brezu môžu aj s jednou obličkou žiť ľudia plnohodnotný život. „Lieky berie iba príjemca, aby mu zabraňovali reakcie darovaného orgánu. Oblička, ktorá zostane u darcu, zvýši svoju funkciu až na osemdesiat percent pôvodnej obličky. Stále je však viac pacientov, ktorí potrebujú obličky, ako je darcov. Preto chystáme kampaň, ktorou vyzývame potenciálnych darcov na celom Slovensku,“ povedal Breza, ktorý urobil asi tristo operácií obličiek. Na pracovisku vykonali vyše 900 takýchto transplantácií. Transplantácií od žijúcich darcov je približne iba 20 percent. Tohto roku to bolo osem operácií, minulý rok päť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu