Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda: Počet zistených rasovo motivovaných trestných činov klesá

BRATISLAVA - Celkový počet zistených rasovo motivovaných trestných činov klesá. Kým v roku 2003 ich bolo 117 a minulý rok 76, za desať mesiacov tohto roka polícia zaznamenala 69 trestných činov s rasovým motívom. Vyplýva to zo Správy o boji proti prejavom násilia, intolerancie a extrémizmu v SR, ktorú dnes schválila vláda.

Polícia podľa správy robí všetky kroky na elimináciu násilných prejavov extrémistických skupín, ktoré sa vnútorne organizujú a spolupracuje s orgánmi štátnej správy a samosprávy ako aj s mimovládnymi organizáciami. Neoceniteľná je tiež spolupráca polície s občanmi. Polícia zároveň uskutočňuje rôzne preventívne opatrenia, ktoré pomáhajú trestnú činnosť vyplývajúcu z predsudkov a rasizmu eliminovať.

V rámci ministerstva vnútra sa venuje problematike riešenia extrémizmu niekoľko útvarov. V prvom rade je to centrálna Komisia pre koordináciu postupu proti extrémizmu zriadená priamo na ministerstve. Metodicky riadi a koordinuje krajské komisie. Je tvorcom rôznych preventívnych projektov a akcií. V rámci reorganizácie Policajného zboru vzniklo 1. januára 2004 oddelenie boja proti rasizmu a extrémizmu. Toto oddelenie je súčasťou odboru boja proti terorizmu Úradu boja proti organizovanej kriminalite. Oddelenie je zložené zo špecializovaných kriminalistov, ktorí sa problematikou rasizmu a extrémizmu zaoberali už v minulosti. Oddelenie zabezpečuje metodickú podporu pre ostatné zložky polície a komunikáciu smerom do zahraničia. Na krajskej úrovni má problematiku extrémizmu pridelenú vždy jeden kriminalista.

Na Slovensku sú v súčasnom období sledované tri základné orientácie extrémizmu. Patrí sem pravicovo orientovaný, ktorý je prezentovaný presadzovaním ideí rasizmu, fašizmu, nacizmu a neonacizmu. Pravicoví extrémisti alebo ich sympatizanti sú najčastejšími aktérmi rasovo motivovaných útokov. Patrí sem napríklad hnutie Skinheads. Členovia hnutia majú vypracovaný veľmi dobrý systém vzájomného prepojenia a systém prenosu informácií, takže sú schopní hocikedy sa zmobilizovať a ísť do akcie.

Druhým extrémizmom je ľavicovo orientovaný, ktorý sa prezentuje anarchistickými a antiglobalistickými ideami. Pri akciách ľavicových extrémistov dochádza k porušovaniu verejného poriadku a niekedy aj k poškodzovaniu majetku. Najčastejšie ide o zastavenie, príp. skomplikovanie verejnej dopravy počas akcie a protesty pred štátnymi budovami. Počas nich účastníci rozdávajú okoloidúcim propagačné materiály a organizujú spisovanie rôznych petícií.

Nábožensky orientovaný extrémizmus sa presadzuje v náboženských zoskupeniach, ktoré svojou ideológiou a názormi môžu ohrozovať život, zdravie alebo majetok osôb a porušovať všeobecne záväzné právne predpisy. Ide najmä o sekty. Takéto sekty a nové náboženské smery vychádzajú z kresťanstva, orientálnych náboženstiev, ale existujú aj skupiny okultistické či tzv. "psychoanalytické". Členstvo v sekte predstavuje veľké riziko negatívnych dôsledkov na fyzickú a mentálnu integritu, sociálne ako aj finančné postavenie jej člena, s ktorým sa manipuluje bez toho, aby si to uvedomoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu