Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Bútora: Z predstaviteľov Slovenskej pospolitosti srší násilie

Martin Bútora
Martin Bútora

BRATISLAVA - Za nepredstaviteľne nehorázne pokladá sociológ Martin Bútora to, že Slovenská pospolitosť chcela mať zhromaždenie práve na 17. novembra. Pre agentúru SITA zdôraznil, že práve z predstaviteľov Slovenskej pospolitosti srší násilie, aj keď ide možno o iný druh násilia ako bolo komunistické.

Bútora spolu s manželkou prišli na bratislavské Hodžove námestie, kde sa malo pôvodne konať zhromaždenie predstaviteľov Slovenskej pospolitosti. Spolu s nimi bola na námestí približne stovka ľudí, ktorí vyjadrovali nesúhlas s extrémne pravicovými postojmi. Na poriadok na námestí dohliadalo množstvo policajtov, ďalší boli v pohotovosti v priľahlých uličkách. Viacerých ľudí, ktorí mali zakryté tváre, polícia legitimovala. Zhromaždenie ľudí sa zaobišlo bez incidentov a ľudia sa postupne pokojne rozišli.

Ľudia mohli a mali dôvody prebudiť sa skôr. Zabitých bolo niekoľko Rómov a je hanba a paradox, sa ľudia prebudili, až keď prišiel o život rukou extrémistov biely študent, zdôraznil Bútora. "Je ale dôležité, že sa začína niečo diať," dodal. Politológ Grigorij Mesežnikov, ktorý bol tiež na námestí, považuje za škandalózne, že na Slovensku pôsobí organizácia, ktorá otvorene propaguje fašizmus, nacizmus a rasovú výlučnosť. Dodal, že je rád, že atmosféra, ktorá vznikla, znemožnila prestaviteľnom Slovenskej pospolitosti aspoň dnes prezentovať "svoje malígne názory".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu