Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Gabčíkovo: Rumuni na stretnutie o lodi Oltenita opäť nepripravení

Zobraziť galériu (7)

TRNAVA – Zástupcovia Rumunska prišli na dnešné stretnutie o potopenej lodi Oltenita opäť nepripravení. „Máme s tým strašný problém. Ešte stále nepredložili potrebnú dokumentáciu,“ povedala pre agentúru SITA vedúca odboru inšpekcie ochrany vôd na inšpektoráte životného prostredia v Bratislave Denisa Žatková. Rumuni dostali tentokrát ultimátum.

„Do stredy počkáme na doklady. V opačnom prípade sa obrátime na rumunské veľvyslanectvo,“ zdôraznila Žatková. Štátna plavebná správa už má pripravený aj list, ktorým Rumunov žiada, aby vrak odtiahli. Adresát je aj naďalej neznámy. Rumunský tanker minulý týždeň v noci zo stredy na štvrtok nečakane odčerpal palivo z potopenej Oltenity. Vodohospodári sa tak pre nerešpektovanie dohody nemohli dozvedieť presný údaj o prečerpanom palive.

„Pýtali sme sa ich, prečo tak konali. Jednoducho povedali, že to tak urobili,“ povedala Žatková. Nádrže sú momentálne prázdne. Po Dunaji pláva „olejový film, s ktorým sa však rieka vysporiada“. Zberná loď sa už môže odstrániť a rovnako aj norná stena na zachytávanie škodlivín. V prípade potreby ju však znova osadia. Oheň na výletnej lodi neďaleko obce Sap vypukol v nedeľu, 2. októbra, v popoludňajších hodinách. Požiar likvidovalo viacero hasičských jednotiek. Včas sa podarilo evakuovať všetkých cestujúcich, no nešťastie neprežila jedna členka posádky. Bola ňou 57-ročná speváčka, ktorá ostala v jednej z kajút. Hasiči našli už len jej zhorené telo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu