Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Gabčíkovo: Zhoreli už viac ako tri štvrtiny rumunskej výletnej lode

Na lodi bolo 77 pasažierov a 45 členov posádky z Dánska a Belgicka.
Na lodi bolo 77 pasažierov a 45 členov posádky z Dánska a Belgicka.

TRNAVA - Viac ako tri štvrtiny rumunskej lode, ktorá dnes núdzovo zakotvila v obci Sap v okrese Dunajská Streda, už zhorelo. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Krajského hasičského zboru v Trnave Ivan Peťko. Požiar je už pod kontrolou, do neskorých nočných hodín ho budú likvidovať hasiči z Dunajskej Stredy, Veľkého Mederu, Šamorína, Galanty, Trnavy a Komárna.

Na lodi bolo 77 pasažierov a 45 členov posádky z Dánska a Belgicka. Časť posádky umiestnili v kultúrnom dome v obci Ňárad, časť previezli do hotela Danube v Bratislave. Jedna osoba z lode je naďalej nezvestná. Na lodi je podľa odborného inšpektora hasičského a záchranného zboru z Dunajskej Stredy Ladislava Santhu 20 až 30 ton paliva, vznietenie ani ekologická katastrofa však nehrozí. Hasiči predpokladajú, že požiar mohol spôsobiť varič. Uviedol to riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Dunajskej Strede Vojtech Nagy. Škody zatiaľ nevedel odhadnúť, nepoznajú ani majiteľa lode, vedia iba, že patrí rumunskej spoločnosti.

Požiar sa podarilo lokalizovať medzi 15:00 a 15:30, na mieste pri obci Sap v okrese Dunajská Streda zasahujú hasiči z Dunajskej Stredy, Veľkého Mederu, Šamorína, Galanty a viacerí dobrovoľníci. Likvidácia požiaru však bude trvať do neskorých večerných hodín.

Na rumunskej lodi boli podľa Santhu turisti z Dánska a Belgicka, jeden z nich je nezvestný. Ostatných sa podarilo dostať z lode, dvaja lodníci utrpeli menšie popáleniny, ktoré im ošetrili. Turistov by mali previezť do Bratislavy a ubytovať v hoteli Danube.


Na Dunaji zastavená plavba pre požiar rumunskej lode
Na Dunaji je pre požiar rumunskej lode Oltenita pri obci Sap v okrese Dunajská Streda zastavená plavba lodí. Ako pre agentúru SITA uviedol Vojtech Šidó z Povodia Dunaja, lode budú odstavné pri Gabčíkove a pri Kližskej Nemej. Plavba bude zastavená do uhasenia požiaru. Z lode, ktorú mala prenajatá dánska firma, začnú odčerpávať hasiči palivo. V pondelok ráno na loď prídu experti a budú skúmať príčiny požiaru. Zatiaľ je len známe, že loď sa vznietila v zadnej časti. Oltenita bola na poslednej generálnej oprave v roku 1998. Odvtedy každoročne absolvovala prehliadku. Loď viezla 77 pasažierov na výlet do Gabčíkova. Okrem nich bolo na lodi 45 členov posádky. Záchranári doteraz nenašli 56-ročnú speváčku z lode, ktorá pravdepodobne neunikla pred požiarom a zostala na palube.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu