Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Sulík: Nový generálny prokurátor bude do pol roka

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Slovenská republika spozná nového generálneho prokurátora v priebehu piatich až šiestich mesiacov. Po dnešnom rokovaní prvej tohtoročnej Koaličnej rady oznámil tento výsledok dohody predseda Národnej rady SR a líder SaS Richard Sulík.

"Ideme veľmi rýchlo zmeniť rokovací poriadok tak, aby sme zmenili voľby na verejné. Tento týždeň to bude predložené parlamentu ako poslanecký návrh," avizoval. Okrem toho ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) pripravuje zmeny v postavení generálneho prokurátora.

"Predpokladám, že budú predložené na marcovú schôdzu. Hneď potom vyhlásim lehotu na predkladanie kandidátov," uistil Sulík. Lídri sa dnes na takmer štvorhodinovom rokovaní dohodli aj na zrušení priestupkovej imunity, a to nielen u poslancov, ale aj sudcov. Návrh zmeny zákona by mal byť predložený na marcovú schôdzu zákonodarného zboru.

Otvorenou stále ostávajú otázky zmeny zákona o štátnom občianstve a o používaní jazykov menšín, kde na seba narážajú najmä postoje KDH a Mosta-Híd. Na margo zákona o štátnom občianstve líder Mosta-Híd Béla Bugár poznamenal, že koalícia sa musí dohodnúť ešte pred februárovou schôdzou.

"Minimálne máme rozpor v tom, či ten, kto zloží sľub v prípade druhého štátneho občianstva, prestane byť lojálnou osobou voči Slovensku. Máme ešte pár týždňov, myslím, že kompromis bude potrebný a je možný," deklaroval Bugár. Predseda KDH Ján Figeľ potvrdil záujem o presadenie účinného a korektného riešenia.

"SR je krajinou, ktorá model viacnásobného občianstva používala, ale musíme zároveň nájsť vymedzenie pri ochrane štátneho záujmu tak, aby tam, kde sa narába s utajovanými skutočnosťami, to bolo účinné riešenie," povedal Figeľ. Práve KDH presadzuje právnu úpravu, podľa ktorej by nemohli mať dvojaké štátne občianstvo napríklad vojaci či príslušníci SIS. V súvislosti so zákonom o používaní jazyka menšín, kde chce Most-Híd znížiť súčasnú 20 percentnú hranicu na používanie menšinového jazyka aj v úradnom styku na desať percent, budú nasledovať bilaterálne rokovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu