Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Kuchárkam hrozia pokuty

Škôlkari, ktorým sa epidémia vyhla, musia dodržiavať preventívne opatrenia.
Škôlkari, ktorým sa epidémia vyhla, musia dodržiavať preventívne opatrenia.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Epidémia salmonelózy, ktorou sa nakazilo v Liptovskom Mikuláši do dnešného dňa 63 ľudí, prevažne detí, bude mať dohru. Finančným pokutám sa zrejme nevyhnú kuchárky zo školskej jedálne, z ktorej sa epidémia rozšírila do ďalšej základnej a troch materských škôl. Navyše, vedúcu kuchyne už za zistené hygienické nedostatky pokutovali hygienici. A to najvyššou možnou sumou – 1 000 korún.

Epidémiu podľa hygienikov spôsobila pravdepodobne strava pripravovaná v školskej kuchyni Základnej školy M. R. Martákovej v L. Mikuláši. "Kuchárky sa priznali, že už upečené kurčatá porciovali pre deti z materských škôl na pulte, kde predtým pracovali so surovou hydinou," povedala hygienička Gabriela Guráňová. Po odberoch prvých vzoriek po vypuknutí epidémie, kuchyňu dezinfikovali. Pre jej ďalšiu prevádzku budú rozhodujúce výsledky druhého odberu.

Riaditeľka ZŠ M. R. Martákovej Alena Ridzoňová priznáva podiel zodpovednosti na vypuknutí epidémie: "O finančných pokutách voči kuchárkach rozhodneme až potom, keď budú známe výsledky druhého odberu," povedala. Hygienici nemali ani tentoraz k dispozícii vzorky sporných jedál. Kuchyne ich podľa zákona odkladajú len na 48 hodín od prípravy. Je preto ťažké stopercentne dokázať, kto je skutočným vinníkom vzniku epidémie salmonelózy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu