Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V horách stratila orientáciu, namiesto na juh išla na sever

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BREZNO - Mladá, turistka (26) zo Závadky nad Hronom v okrese Brezno, ktorá sa vo štvrtok, 6. januára nevrátila z túry po hrebeni Nízkych Tatier sa v piatok, 7. januára ozvala svojim rodičom.

Ako na svojej stránke informuje Horská záchranná služba (HZS), žena stratila v hmle orientáciu a namiesto na južnú stranu pohoria sa vybrala na sever.

Desiatka horských záchranárov s tromi psami z Oblastného strediska HZS Nízke Tatry pátrala po žene od piatku rána. Keďže sa domov večer ani v noci nevrátila a nepodala o sebe žiadnu informáciu, ráno jej rodičia požiadali záchranárov o pomoc.

Akcia bola ale po dve a pol hodine zrušená, pretože žena sa ozvala svojim rodičom. Ako neskôr uviedla, večer sa ocitla v teréne bez mobilného pokrytia a prespala v opustenom senníku. Ráno sa jej podarilo stretnúť ľudí a spojiť sa s rodičmi. To sa ale už nachádzala pri vodnom diele Čierny Váh, úplne mimo svojej plánovanej túry.

Záchranári HZS zaznamenali v piatok zvýšený počet úrazov, ktoré súvisia so veľkým počtom lyžiarov na svahoch hôr. V tento deň ošetrili 34 lyžiarskych úrazov, z toho najviac v lyžiarskom stredisku Jasná v Nízkych Tatrách. Pribudli aj vážnejšie zranenia hlavne u detí a vekovo mladších lyžiarov.

O pomoc HZS požiadali aj srbskí horolezci, ktorí po dolezení ľadu Skok v Mlynickej doline uložili výstroj pod skalou a pokračovali v túre. Po príchode na miesto zistili, že výstroj, ktorú tam uložili chýba. HZS preto žiada poctivých nálezcov, aby veci doniesli na Oblastné stredisko HZS Vysoké Tatry, do Starého Smokovca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu