Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pozornosť a úplatok nie je to isté, vysvetľuje Radičová

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA – Nedôvera v inštitúcie vrátane inštitúcií štátu, nedôvera v súdnictvo, ktorému dôveruje ani nie každý tretí občan, vo vymáhateľnosť práva, nedôvera v právny štát a aj v politikov je na Slovensku podľa premiérky Ivety Radičovej vysoká.

„Zmeniť nedôveru na dôveru je problém aj v personálnych vzťahoch medzi dvoma ľuďmi, nieto na úrovni celospoločenskej, ale to neznamená na takéto zadanie rezignovať,“ povedala predsedníčka vlády. Program protikorupčných opatrení podľa nej zahraničné inštitúcie hodnotia ako nadštandardný vo vzťahu k priemerným opatreniam, ktoré sú na úrovni EÚ.

„To, čo môžem jediné si priať, je vydržať v týchto nastavených pravidlách, aby postupne začali prinášať ovocie. Nemôžem a nikdy som nesľubovala, že to dokážeme urobiť zo dňa na deň. Prvé kroky protikorupčných opatrení sme uskutočnili a prinášajú už svoje výsledky,“ dodala.

Podľa Radičovej tradične sa na Slovensku s nejakou pozornosťou chodilo k notárovi, učiteľovi, farárovi a k starostovi. „Všetci rozlišujeme, či je to pozornosť, ktorú prinesiete preto, lebo to považujete za elementárnu slušnosť, alebo je to úplatok,“ uviedla. To je ten základný rozdiel medzi pozornosťou a úplatkom. Úplatok by mal zabezpečiť službu, ktorú za normálnych okolností nedostanete alebo za normálnych okolností na ňu nemáte nárok. „Vtedy je to získavanie nadštandardných výhod alebo privilégií a je to úplatok,“ upozornila. V okamihu, keď niečo nie je nárokovateľné, ale tam môže pôsobiť výber, riziko úplatku podľa Radičovej existuje. „Elementárne riešenie je dostatkovosť a dostupnosť,“ povedala.

Nie náhodou podľa predsedníčky vlády vznikajú toľké návrhy, procedúry, analýzy, ako si poradiť s veľkou korupciou. Je to širokospektrálny jav.

„Vytvára to veľmi nebezpečný dôsledok, a to vnímanie spoločnosti ako nespravodlivej. Tým tí úspešní vlastne nie sú úspešní vďaka svojim schopnostiam, ale sú to zbohatlíci, ktorí prišli k svojmu postaveniu obchádzaním zákona alebo na hrane zákona alebo korupciou. Vytvára to napätie v spoločnosti a utvrdzovanie v tej vete, ktorá bola známa z čias komunizmu, kto nekradne, okráda svoju rodinu. Zmeniť tento spôsob myslenia, nie som naivná, to nikdy nedostaneme na nulu, ale vieme rozsah korupcie určite znížiť. Ale to len a len dôslednými zákonmi a funkčnými súdmi,“ dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu