Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kvôli dioxínu zastavili predaj nemeckej hydiny a vajec

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dočasne zastavilo predaj vajec a hydinového mäsa nemeckého pôvodu.

Dôvodom sú informácie o výskyte nebezpečnej látky dioxín v potravinách, ministerstvo preto nariadilo Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR celoplošnú kontrolu v obchodoch a veľkoobchodných skladoch. Kontrolóri sa zamerajú aj na ďalší potravinársky tovar, dovážaný z Nemecka.

Keď budú známe výsledky laboratórnych testov, ktoré vykonávajú slovenské diagnostické ústavy v týchto dňoch, rozhodne rezort o ďalších krokoch. Ďalšie informácie zverejní ministerstvo v priebehu budúceho týždňa. Informoval Juraj Kadáš z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Výrobca krmív v Šlezvicku-Holštajnsku použil látku obsahujúcu dioxín ako prísadu do krmiva. Krátko po vypuknutí škandálu preventívne dostalo asi 1000 fariem v Dolnom Sasku zákaz predávať svoje hydinové produkty. Približne 8000 kureniec bolo zlikvidovaných po tom, ako sa našiel nebezpečný dioxín v ich krmive.

V okrese Soest vyradili z chovu asi 80.000 nosníc. Prechodné zastavovanie výroby vajec a kuraciny v roľníckych usadlostiach po celom Nemecku sa ešte neskončilo. Vo východnom Nemecku úrady oznámili, že najmenej 55 ton krmiva sa už na farmách spotrebovalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu