Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Roňava na východe dosiahla tretí stupeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - V dôsledku oteplenia a pretrvávajúcich zrážok v priebehu dňa stúpli hladiny niektorých tokov na juhovýchode Slovenska.

Podľa údajov na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu dosiahla hladina riečky Roňava pri obci Michaľany, okres Trebišov, úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity (SPA) dnes pred 14. h, kedy prekročila 250 centimetrov. Odvtedy za dve hodiny voda stúpla o ďalších 50 centimetrov.
      
Podľa starostu obce Štefana Tatranského voda v Roňave síce stúpa, ale zatiaľ sa z koryta nevyliala. Kritická situácia zatiaľ nie je ani pod mostom, kde väčšinou zvyknú nastať problémy pri naplavení dreva. Nepredpokladá, že by mohlo dôjsť k ohrozeniu obydlí, nakoľko tok je od nich dostatočne vzdialený a v prípade, že by sa vybrežil, najskôr sa voda vyleje na polia, a tým by sa hladina znížila.
      
"V dôsledku topenia snehu sa naplnilo aj koryto riečky Izra, ktorá priteká zo svahov a vlieva sa do Roňavy. Našťastie miestny potok, ktorý preteká cez obec, už klesol. Podľa predpovede sa má ochladiť, a preto neočakávam nejaký výrazný vzostup hladiny,"
povedal krátko po 16. h Tatranský a dodal, že napriek tomu situáciu monitorujú.
      
V pásme 1. SPA sa podľa údajov zaznamenaných vodomernými stanicami o 16.00 h nachádzajú hladiny Hornádu pri obciach Kysak a Ždaňa, Olšavy pri Bohdanovciach. Rovnaký stupeň pretrváva aj na Toryse pri Košických Olšanoch, Latorici pri Veľkých Kapušanoch a na dolnom toku Bodrogu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu