Streda5. jún 2024, meniny má Laura, zajtra Norbert

Orbán prac sa, kričali socialisti v Budapešti

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Ak Orbánova vláda nezmení politiku, Maďarská socialistická strana (MSZP) na jar vyjde do ulíc, zaznelo dnes v zaplnenej budapeštianskej Sportaréne na masovom politickom mítingu MSZP. Socialisti podčiarkovali nutnosť zomknutia sa a ostro kritizovali opatrenia vlády. Ľavicoví priaznivci reagovali skandovaním: "Orbán prac sa!"

Predseda MSZP Attila Mesterházy v prejave zdôraznil, že ľavičiari budú všetkými prostriedkami bojovať proti "duševne chorej politike" vládneho Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz. O svojej strane povedal, že z nej vytvorí "jednotnú stranu s dôveryhodnou ľavicovou politikou, kde nebude priestor pre zavádzanie ani pre zahováranie".

Mesterházy pohrozil, že tí, čo okradnú maďarských občanov, sa budú za svoje činy zodpovedať. Sľúbil, že MSZP odškodní členov súkromných penzijných fondov, ktorých postihnú opatrenia Orbánovej vlády. Predseda MSZP avizoval petičnú akciu, ktorou chcú protestovať proti zoštátneniu súkromných penzijných fondov, proti "nespravodlivému daňovému systému", bezdôvodnému prepúšťaniu, prijímaniu retroaktívnych zákonov a obmedzeniu právomocí ústavného súdu.

"Vybrali sme sa cestou do Európy, a nie do Venezuely," konštatoval Mesterházy. "Vláde odkazujeme, že ak sa nevzdá arogantného štýlu a svojej terajšej politiky, na jar vyjdeme do ulíc a desaťtisíce ľudí bude kričať, že stačilo," povedal predseda MSZP. Podujatie MSZP, ktoré sa skončilo krátko popoludní, podporili videoposolstvom lídri Strany európskych socialistov (PES) a Socialistickej frakcie v Európskom parlamente Poul Nyrup Rasmussen a Martin Schulz, predseda sociálnodemokratickej frakcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu