Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Z novinárov hovorcovia: Je ich naozaj dosť!

Pre novinárov je pozícia hovorcu stále atraktívnejšia
Pre novinárov je pozícia hovorcu stále atraktívnejšia

BRATISLAVA - Pol roka po parlamentných voľbách si konečne každé ministerstvo našlo svojho hovorcu. Mnohí z nich však majú jedno spoločné, a tým je bývalá profesia žurnalistu. Migrácia novinárov na „druhú stranu barikády“ totiž ešte nikdy nenabrala také výrazné kontúry ako za vlády Ivety Radičovej.

Hneď po tom, ako súčasná koalícia prebrala žezlo z rúk Ficovej garnitúry, sa začali v médiách objavovať nečakané správy o odchode viacerých redaktorov do štátneho sektora. Dostali totiž ponuky na posty hovorcov jednotlivých ministerstiev či riaditeľov tlačových odborov iných vládnych úradov a sekcií. Čo ich vlastne viedlo ku zmene zamestnania?

Do víru politiky za posledných šesť mesiacov vstúpilo pomerne dosť novinárov známych z pôsobenia na televíznej obrazovke, v printových médiách či v rozhlase. Azda najviac mediálnej pozornosti sa venovalo prestupu bývalého redaktora spravodajstva televízie Markíza Gábora Grendela. Ten sa po odmietnutí ponuky Ivety Radičovej stal nakoniec hovorcom ministerstva vnútra, kde vystriedal svojho bývalého kolegu z televízie Erika Tomáša.

„Za dvanásť rokov novinárskej praxe som pracoval v rôznych médiách. Každá zmena priniesla nový impulz, inšpiráciu a motiváciu.“ V Markíze si Grendel vyskúšal aj moderovanie diskusnej politickej relácie Na telo. Ako však sám tvrdí, „bol čas posunúť sa ďalej.“ V pozícii hovorcu sa snaží využiť všetky skúsenosti z "druhej strany barikády".

Gábor Grendel však nebol jediný, kto opustil markizácke rady. Jeho príklad nasledoval Ľuboš Schwarzbacher, ktorý neodolal ponuke ministerstva zahraničných vecí. Tam mu ako riaditeľ tlačového odboru sekunduje Juraj Tomaga.

Migrujúcou novinárkou je aj súčasná riaditeľka odboru komunikácie národnej rady Beáta Skyvová. Po desiatich rokoch práce v rádiu, televízii i denníku takisto pociťovala, že je čas na zmenu. Médiá a novinárčina jej však podľa vlastných slov vždy ostanú blízke. "Moja momentálna práca je s nimi úzko prepojená, takže to považujem za veľmi dobrú kombináciu.“ Svoje pôsobenie vo funkcii hodnotí pozitívne. Komunikáciu medzi Kanceláriou NR SR médiami považuje za veľmi dobrú.

Za ministerstvo školstva taktiež „hovorí“ bývalá novinárka. Rozhodnutie Miriam Žiakovej opustiť redaktorskú stoličku ovplyvnili dva faktory. „V novinárskej sfére som už v danom čase nevidela priestor na ďalší rozvoj. Druhým faktorom bola skutočnosť, pre koho budem pracovať." Prípadný neskorší návrat do médií by bol však podľa nej už nereálny.

No a netreba opomenúť ani súčasného hovorcu predsedníčky vlády, ktorým je niekdajší šéfredaktor týždenníka Trend Rado Baťo. Ten sa do pamäti mnohých zapísal najmä článkom o bývalej ministerke práce Viere Tomanovej, ktorú v ňom prirovnal k mimozemšťanovi.

Tak či onak, veľké lákadlo pre bývalých novinárov určite predstavovala aj túžba byť súčasťou diania v politickom zákulisí a vidieť veci z iného uhla. Tandem minister - hovorca by mal totiž pôsobiť ako zohratá dvojica, v ktorej je samozrejmosťou vzájomná dôvera. Či je tomu tak aj v prípade vyššie spomínaných dám a pánov, ukážu nasledujúce roky.

 

Prehľad súčasných vládnych hovorcov, ktorí v minulosti pracovali v médiách:

 

Meno Funkcia Ministerstvo/Odbor Médium, v ktorom v minulosti pôsobil/a
Rado Baťo hovorca Predsedníčka vlády Hospodárske noviny, Pravda, Trend, SME
Peter Bubla hovorca Ministerstvo spravodlivosti STV
Gábor Grendel hovorca Ministerstvo vnútra Új szó, Twist, TA3, Markíza
Martin Jaroš hovorca Ministerstvo financií Trend
Ľubica Pilzová vedúca Tlačový odbor Úradu vlády Markíza
Ivan Rudolf vedúci Tlačové oddelenie Ministerstva obrany TA3, Markíza
Slávka Sélešová

hovorkyňa

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Pravda, Nový Čas
Ľuboš Schwarzbacher hovorca Ministerstvo zahraničných vecí STV, Markíza
Katarína Zollerová hovorkyňa Ministerstvo zdravotníctva TA3
Miriam Žiaková hovorkyňa Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Markíza, STV


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu