Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Sobášiť sa budú môcť u nás cudzinci aj bez trvalého pobytu

BRATISLAVA - Na Slovensku sa budú môcť sobášiť aj cudzinci, ktorí nemajú u nás trvalý pobyt, ale na Slovensku obchodujú, študujú či dovolenkujú. Vyplýva to z novely zákona o matrikách z dielne rezortu vnútra, ktorou sa bude zaoberať v utorok Legislatívna rada vlády (LRV).

Doteraz túto možnosť cudzinci nemali a po vstupe do únie bolo potrebné tento problém vyriešiť. Cudzinci, po predložení všetkých požadovaných dokladov, budú môcť uzavrieť manželstvo na ktoromkoľvek matričnom úrade. Zákon doteraz od cudzincov vyžadoval pri predkladaní dokladov na matriku aj ich úradný preklad do slovenčiny. Po prijatí novely by sa táto povinnosť nemala vzťahovať na listiny vydané v Českej republike.

Novela stanovuje aj termín, do ktorého musí byť urobený zápis v matrike - a to buď bezodkladne alebo najneskôr do dvoch mesiacov od oznámenia o narodení, uzavretí manželstva či oznámenia o úmrtí, ak je potrebné zisťovať nejaké údaje. Zápis v osobitnej matrike, kde sú vedené narodenia, uzavreté manželstvá a úmrtia štátnych občanov mimo územia Slovenska, sa bude musieť urobiť do troch mesiacov od doručenia oznámenia. V odôvodnených prípadoch sa táto lehota predĺži najviac o tri mesiace. Ministerstvo upravuje aj spôsob určenia dátumu úmrtia v matrike v prípade nájdenia mŕtvoly, ktorej presný dátum úmrtia lekár neurčil. Ak lekár určí aspoň mesiac úmrtia, bude zapísaný ako deň úmrtia posledný deň mesiaca. Ak určí len rok úmrtia, bude to posledný deň roka.

Ministerstvo vnútra spresňuje novelou aj vedenie zbierky listín. V prípade zničenia či poškodenia originálu slúžia tieto listiny ako podklad na obnovu matričných kníh. Zbierku listín matriky každoročne do 28. februára odovzdávajú príslušnému obvodnému úradu. Obvodné úrady budú povinné uchovávať zbierky listín oddelene od ostatných písomností a chrániť ich pred zničením, poškodením či zneužitím údajov. Ide o jedinečné listiny, ich strata by bola nenahraditeľná. Po uplynutí 100 rokov odovzdá obvodný úrad zbierku listín príslušnému štátnemu archívu.

Pôvodne sa v novele navrhovalo, aby sa zrušila možnosť zapisovať do matriky ženské priezviská bez koncovky -ová. Túto možnosť majú ženy inej než slovenskej národnosti. Proti navrhovanej úprave však vzniesol pripomienku podpredseda vlády Pál Csáky i Ministerstvo kultúry SR. Podľa nich je doteraz platná úprava v súlade s Chartou regionálnych a menšinových jazykov i s Rámcovým dohovorom o právach národnostných menšín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu