Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nekrič a stiahni gate, prikázal študent svojej obeti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Vysokoškolákovi Ivanovi Tužinskému sa do väzenia nechce. Za znásilnenie staršej ženy mu súd síce vymeral tri roky a deväť mesiacov, študent sa však odvolal a žiadal podmienečný trest. S akýmikoľvek obmedzeniami.

Zvolenčan znásilňoval pred dvoma rokmi na ceste z diskotéky. Svoju obeť (22) prepadol o pol štvrtej ráno, zozadu jej rukou zakryl ústa a zvalil na zem so slovami „nekrič a stiahni gate“. Mladú ženu znásilnil a následne ju prinútil, aby ho uspokojila rukou a orálne.

Študent svoje konanie na prvostupňovom súde priznal a oľutoval. Preto mu mohol senát uložiť trest pod dolnou hranicou sadzby. Zobral pritom do úvahy dve poľahčujúce okolnosti - jeho priznanie a vek, ktorý bol v tom čase blízky mladistvému. Priťažilo mu ale, že skutok spáchal v "podmienke".

V odvolaní Tužinský žiadal uložiť výchovný podmienečný trest s akýmikoľvek obmedzeniami. Uviedol, že medzitým zmaturoval na strednej škole a prijali ho na Žilinskú univerzitu.

Jeho obhajca predložil odvolaciemu senátu list, v ktorom rodičia študenta tvrdia, že po čine sa syn zmenil a uzavrel sa do seba. Udalosť vnímajú ako čin nerozvážneho a nevyzretého mladého človeka. Podľa znalcov je Ivan samoľúba, nezdržanlivá a násilnícka osoba. Odvolací senát žiadosti Tužinského nevyhovel a verdikt prvostupňového súdu potvrdil.

Predseda senátu konštatoval, že Ivan dostal za hrubý a krutý zásah do života ženy trest pod dolnou hranicou sadzby. Chýbalo odvolanie prokurátora, preto krajský súd nemohol uložiť vyšší trest. Sadzba za znásilnenie je päť až desať rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu