Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V okresoch Lučenec a Poltár naďalej trvá zvýšený výskyt žltačky

Hepatitída typu A - Ilustračné foto
Hepatitída typu A - Ilustračné foto (Zdroj: Shutterstock)

LUČENEC/POLTÁR – V okrese Lučenec a Poltár naďalej trvá zvýšený výskyt žltačky. Lučenský Regionálny úrad verejného zdravotníctva určil dva epicentrá nákazy, a to v Holiši a Cinobani. Celkovo museli zaočkovať 1401 ľudí.

Choroba špinavých rúk, ako sa hepatitída typu A ľudovo nazýva, sa v tomto regióne začala šíriť v lete. V súčasnosti sa vyskytuje v Holiši, Fiľakove a Biskupiciach, kde je chorých 28 osôb, z ktorých 16 aj hospitalizovali. Karanténne opatrenia sa museli prijať u 606 ľudí. Tí sú pod zvýšeným lekárskym dozorom a boli aj zaočkovaní.

V Cinobani a Málinci sa hepatitídou typu A nakazilo 35 ľudí, z toho 22 skončili v nemocnici. V karanténe a zaočkovaných muselo byť 795 osôb. "RÚVZ nemôže za vzniknutú epidémiu. Na vine sú občania s nízkymi hygienickými návykmi, ktorí hepatitídu prenášajú," vysvetlila vedúca oddelenia epidemiológie RÚVZ v Lučenci Simona Fanciová. Podľa jej slov je najlepšou prevenciou očkovanie, ktoré sa môže vykonávať u detí už od 12 mesiacov.

Hepatitída typu A sa prenáša v podmienkach zhoršenej hygieny. Ochorenie môže prebiehať bez príznakov a preukáže sa až po lekárskom vyšetrení. Liečba najčastejšie prebieha na infekčnom oddelení. Výskyt a závažnosť príznakov narastá s vekom. U detí či mladých ľudí prebieha ochorenie väčšinou bez komplikácií. S pribúdajúcim vekom má však ochorenie často vážnejší priebeh, rekonvalescencia trvá dlhšie. U starších pacientov sa môže ochorenie skončiť aj smrťou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu