Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda zrušila VO Javorina, pozemky pripadnú obciam

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Známe vojenské výcvikové územie Javorina zanikne od 1. januára. Dnes o tom rozhodla na návrh ministerstva obrany vláda. Umožnila tak dlho očakávaný zámer zrušiť Vojenský obvod Javorina a vrátiť jeho územie obciam. Pôvodní obyvatelia o to neustále žiadajú, v minulosti protestovali pred úradom vlády aj parlamentom.

Územie Vojenského obvodu Javorina v súčasnosti patrí do okresu Kežmarok v Prešovskom kraji. Zrušením a rozdelením územia medzi susedné obce sa zmenia ich hranice a tým aj hranice okresov Kežmarok, Levoča, Sabinov a Stará Ľubovňa. Vojaci budú chodiť na výcvik do zahraničia, čo bude stáť rezort armády 500-tisíc eur ročne. Vláda už v máji 2002 schválila návrh na majetkové vyrovnanie vo Vojenskom obvode Javorina a ministrovi obrany uložila, aby do 30. júna 2006 predložil návrh na jeho zrušenie.

Proces zastavila v roku 2006 schválená poslanecká novela zákona o obecnom zriadení, ktorá upravovala obnovenie obce Ľubické Kúpele. Právnu normu napadli poslanci i generálny prokurátor na Ústavnom súde SR. Ten v septembri 2009 po troch rokoch rozhodol, že všetky napadnuté ustanovenia strácajú účinnosť, čím sa vytvorili podmienky umožňujúce zrušenie Vojenského obvodu Javorina. Bývalá Ficova vláda však už pre legislatívnu prekážku, keďže sa blížili parlamentné voľby, nemohla navrhnúť zrušenie. Napokon padlo rozhodnutie, že vojenský obvod by mal zaniknúť k 1. januáru 2011.

Vojenský obvod Javorina vznikol 1. januára 1953. Do územia vojenského obvodu boli zahrnuté katastrálne územia obcí Blažov, Dvorce, Ľubické Kúpele, Ruskinovce a časti katastrálnych území 22 obcí spišského regiónu. Obce, ktorých celé katastrálne územie bolo začlenené do vojenského obvodu, dňom jeho zriadenia zanikli. Na území zriadeného vojenského obvodu s výmerou 31 600 hektárov bolo pre potreby evidencie vojenského katastra nehnuteľností vytvorených päť katastrálnych území, a to Blažov, Ihla, Levočská Dolina, Ľubické Kúpele a Sypková.

Zrušením vojenského obvodu sa majetkové pomery k nehnuteľnostiam na tomto území nemenia, ani proces riešenia reštitučných nárokov oprávnených osôb. Ministerstvo obrany do troch mesiacov od rozhodnutia vlády o zrušení vojenského obvodu odovzdá Krajskému lesnému úradu v Prešove dokumentáciu, ktorá sa týka lesných hospodárskych plánov a obhospodarovania lesov na území zrušeného vojenského obvodu. O lesy na Javorine sa bude starať desať rokov štátny podnik Vojenské lesy a majetky SR v Pliešovciach.

Súhlas na to má vydať minister pôdohospodárstva. Združenie za obnovu obce Ľubické Kúpele kritizuje podobu návrhu na zrušenie Vojenského obvodu Javorina, ktorý dnes schválila vláda. V otvorenom liste požiadalo predsedníčku vlády, aby materiál stiahla z rokovania. Autori otvoreného listu sa postupom ministerstva cítia poškodení.

"Považujeme za historickú krivdu, že pri navrhovanom zániku vojenského obvodu sa s nimi (štyrmi pôvodnými obcami, pozn.) vôbec neuvažuje a ich územia sa majú prideliť iným obciam. Rozhodli o nás bez nás," konštatuje v otvorenom liste Združenie za obnovu obce Ľubické Kúpele člen jeho výboru Jaroslav Lizák. V 50. rokoch minulého storočia bolo v Ľubických Kúpeľoch zbúraných približne 100 domov a vysťahovaných takmer 1 000 obyvateľov.

Členmi združenia sú výhradne obyvatelia vysťahovaní z Ľubických Kúpeľov a ich rodinní príslušníci. Do obce sa chcú vrátiť. Vlastnícke práva susediacich obcí s vojenským obvodom sú totiž zachované. Občianske združenie sa snaží presadiť svoje záujmy už od roku 1991.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu