Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Počet Slovákov infikovaných HIV rastie

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Počet Slovákov infikovaných vírusom HIV z roka na rok rastie. Pred novinármi to dnes vyhlásili predstavitelia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Od polovice 80. rokov, keď sa výskyt HIV a s ním súvisiaceho ochorenia AIDS začal na Slovensku sledovať, zomrelo na chorobu v krajine 35 ľudí.

V roku 2007 zaznamenali podľa skorších informácií úradu zdravotníci 43 infikovaných, vlani 49 a v tomto roku by malo ľudí s HIV opäť pribudnúť, hoci ku koncu septembra bolo zachytených len 36 prípadov. "Očakávame, že tam príde ešte ku nárastu a je veľmi pravdepodobné, že predbehne rok 2008," povedal lekár Ján Mikas z ÚVZ. Počet infikovaných medziročne rastie podľa neho od roku 2002.

Od začiatku sledovania bola infekcia HIV zistená u 309 Slovákov. Podľa vedúcej Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS Danice Stanekovej je však reálny počet nakazených pravdepodobne vyšší. Infikovaní totiž neraz nevyhľadajú odbornú pomoc.

Zdravotníci za uplynulé obdobie zistili vírus HIV aj u viac ako stovky cudzincov. Spolu s občanmi Slovenska tak bolo diagnostikovaných alebo potvrdených 419 prípadov, uviedol Mikas.

Na Slovensku sa zatiaľ podľa odborníkov nepotvrdil prenos nákazy na zdravotnícky personál. "Nemáme ani jednu profesionálnu infekciu HIV," tvrdil Miloš Mokráš z Kliniky infektológie a geografickej medicíny bratislavskej fakultnej nemocnice.

V krajine sa narodilo HIV pozitívnym ženám podľa štatistík zatiaľ 16 novorodencov. "Z týchto detí máme u ôsmich ukončenú diagnostiku, sú HIV negatívne. Ďalších osem detí je v pozorovaní, ale tieto predbežné výsledky ukazujú, že aj tieto deti budú negatívne," spresnila Staneková.

Prvenstvo v počte nakazených patrí Bratislavskému regiónu. Najčastejším spôsobom prenosu zostáva naďalej sexuálny styk medzi mužmi, rastie však aj počet prípadov prenosu medzi mužom a ženou.

Podľa Mikasa sa vo svete pracuje na liekoch a vakcínach proti smrteľnej chorobe, účinné liečivo však zatiaľ vyvinuté nebolo. "Stále ochorenie HIV/AIDS zostáva nevyliečiteľné a vlastne prevencia je zatiaľ jediným a najúčinnejším prostriedkom ako zabrániť šíreniu HIV/AIDS vo svete," dodal.

Vírusom HIV, ktorý spôsobuje syndróm získaného zlyhania imunity (AIDS), je v súčasnosti vo svete nakazených zhruba 33,4 milióna ľudí. Väčšina, asi 23 miliónov chorých, je v subsaharskej Afrike. V západnej a strednej Európe žije zhruba 760.000 HIV pozitívnych.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu