Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Otca nezabil nikto z obžalovaných, tvrdí Patasyho syn

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Za vraždou Karola Patasyho staršieho má stáť rodina zavraždeného Petra Klémana, prezývaného Grami. Nie však obžalovaní. Na bratislavskom okresonom súde to dnes povedal syn zavraždeného.

V kauze dvoch mafiánskych vrážd, Petra Havasiho a jeho ochrankára v roku 2004 a Karola Patasyho staršieho v roku 2005, včera takmer šesť hodín vypovedal chránený svedok Anton Cvešper. Aj dnes na pojednávaní vypočúvajú svedkov.

Karolovi Patasymu mladšiemu, ktorý údajne patrí do bratislavskej skupiny piťovcov, sa mal zveriť o obavách zo svojho zavraždenia jeho otec. Podľa otca malo ísť o pomstu za vraždu Gramiho.

Petra Klémana zavraždil v roku 2004 pred petržalským barom Boston zatiaľ neznámy páchateľ. Obžalobe na súde z tejto vraždy v minulosti čelil Patasy mladší, už tam tvrdil, že k vražde Gramiho sa mu otec priznal. Vlani v októbri ho prvostupňový súd spod obžaloby oslobodil.

Ďalší vypočúvaný svedok Peter Borš na súde povedal, že pozná tak obvinených, ako aj chráneného svedka Cvešpera. Ten ho vraj zoznámil s obvineným Patrikom V. v posilňovni ako so svojím dobrým kamarátom. Obvinení bratia Michal a Ľubomír Ch. zase pracovali vo firme Cvešpera ako potápačskí inštruktori. Podľa Borša bol chránený svedok "najväčším bitkárom v Petržalke". Poznal ho odmalička a vedel, že vlastní niekoľko zbraní, ktoré viackrát použil na verejnosti.

"Bol to chladnokrvný človek. Viem o jedom incidente v Pezinku, niekto mu klopal na okno auta, tak mu prestrelil ruku," povedal svedok. Pri ďalšom incidente v bare mal zase podľa Borša Cvešper postreliť aj Patasyho mladšieho. Ten dnes povedal, že nevie, kto ho vtedy postrelil, pretože všetky tri rany dostal zozadu. Svedok Maroš Los dnes súdu povedal, že od 4. do 6. júna bol s obvineným Patrikom V. na chate v Štiavnických vrchoch. Peter Havasi bol zavraždený 6. júna. Súd vypočul aj bývalého vedúceho operatívneho oddelenia bratislavskej polície a lekára, ktorý poskytoval prvú pomoc Havasimu. Ten podľa neho po streľbe ešte žil. Poznali sa osobne a na miesto vraždy prišiel po telefonáte, kto mu volal, si už nepamätal.

"Raz mi povedal. že ho asi zabijú, dôvod mi nepovedal. Ja si myslím, že to mohli byť peniaze, on mal pod palcom Senec a niekto sa chcel dostať na jeho miesto," vypovedal lekár. Petra Havasiho prezývaného Havel a jeho ochrankára Gejzu Veszrémiho mal v aute značky Porsche Cayenne po jeho sledovaní, ktoré údajne nariadil Marián G., zavraždiť nezistený páchateľ 6. júna 2004 pred kruhovým objazdom pod bratislavským Prístavným mostom. Vrah na auto vystrelil dávky zo samopalu, keď najmenej štyri razy zasiahol Havasiho do oblasti hlavy a hrudníka, zraneniam podľahol pri prevoze do nemocnice. Dve strely do krku a ramena zasiahli jeho ochrankára, ktorý zomrel na mieste činu. Havasi bol považovaný za vysokopostaveného člena konkurenčnej skupiny sýkorovcov.

Obvinení Marián G. a Patrik V. majú zase údajne blízko k skupine sýkorovcov. Rovnako po niekoľko dní trvajúcom sledovaní údajne zo strany Mariána G., Antona C. a bratov Ľubomíra Ch. a Michala Ch. došlo 12. januára 2005 k zastreleniu Karola Patasyho staršieho pred vchodom do obytného domu na Krásnohorskej ulici. Obžalovaný Marián G. ho mal podľa obžaloby usmrtiť tak, že samopalom značky AGRAM 2000, kalibru 9 mm, vystrelil na neho najmenej päť striel, ktoré ho zasiahli do oblasti krku a hrudníka, pričom mu spôsobili smrteľné zranenia, ktorým Patasy na mieste podľahol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu