Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Mafiánske vraždy Havasiho a Patasyho st. pred súdom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po takmer mesačnej prestávke pokračuje dnes proces v kauzách dvoch mafiánskych vrážd: Petra Havasiho a jeho ochrankára Gejzu Veszrémiho v roku 2004 a Karola Patasyho staršieho v roku 2005, ako aj v kauzách dvoch únosov čínskych podnikateľov a v rozsiahlom nedovolenom ozbrojovaní.

Na dnes je naplánovaná výpoveď chráneného a jediného korunného svedka Antona C. Ďalší traja sa však nedostavili. Pojednávanie je naplánované na dva dni. Podľa obžaloby sa trestných činov dopustilo kvarteto Marián G., Patrik V., bratia Ľubomír Ch. a Michal Ch. ako členovia organizovanej skupiny. Prvostupňový súd prijal obžalobu v marci.

Traja sa na prvý proces koncom októbra dostavili, štvrtý požiadal o pojednávanie v neprítomnosti, keďže trpí duševnou chorobou. Všetci obžalovaní odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. Z vraždy, poškodzovania cudzej veci, brania rukojemníka, ako aj nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami sú obžalovaní Marián G. a Patrik V. Obaja sú považovaní niektorými médiami za členov skupiny takáčovcov.

"Popieram, že by som spáchal skutky, ktoré sú i kladené za vinu. Žiadne obvinenia sa nezakladajú na pravde. Čo sa týka obžaloby z vraždy Karola Patasyho staršieho - v živote som ho nepoznal a ani nestretol - nemal som dôvod ho zabiť. Polícia o tom vedela, že sa má takáto vražda stať a nekonala. Ja som na to upozorňoval," vyhlásil hlavný obžalovaný Marián G. v októbri. Viacero svedkov podľa neho potvrdilo jeho alibi. Havasiho, podľa jeho slov, "poznal, občas sa stretli na káve a nemal proti nemu nič a nemal teda dôvod, motív ho zavraždiť".

"Celá obžaloba je založená na nepotvrdených výpovediach jedného chráneného svedka Antona C. Ide o žalostný výsledok päťročnej práce špecializovaného tímu vyšetrovateľov a prokurátorov. Doposiaľ sa nezistil jediný dôkaz a motív činov môjho klienta. V rámci pojednávania sa preukáže nevina môjho klienta, v jeho prospech vypovedá viacero svedkov," povedal právny zástupca hlavného obžalovaného Mariána G. Podľa médií jeden z hlavných policajných vyšetrovateľov prípadu je obvinený z prepadu banky v Humennom.

Petra Havasiho a jeho ochrankára Gejzu Veszrémiho mal v aute značky Porsche Cayenne po jeho sledovaní, ktoré údajne nariadil Marián G., zavraždiť nezistený páchateľ 6. júna 2004 pred kruhovým objazdom pod bratislavským Prístavným mostom. Vrah na auto vystrelil dávky zo samopalu, keď najmenej štyri razy zasiahol Havasiho do oblasti hlavy a hrudníka, na následky ktorých podľahol pri prevoze do nemocnice. Dve strely do oblasti krku a ramena zasiahli jeho ochrankára, ktorý zraneniam podľahol na mieste činu. Havasi bol považovaný za vysokopostaveného člena konkurenčnej skupiny sýkorovcov.

Rovnako po niekoľkých dňoch sledovania údajne zo strany Mariána G., Antona C. a bratov Ľubomíra Ch. a Michala Ch. 12. januára 2005 zastrelili Karola Patasyho staršieho pred vchodom do obytného domu na Krásnohorskej ulici. Marián G. ho mal podľa obžaloby vystreliť zo samopalu značky Agram najmenej päť striel a zasiahnuť ho do krku a hrudníka, pričom mu spôsobili smrteľné zranenia, ktorým na mieste podľahol. Obeť bola otcom Karola Patasyho ml. považovaného za člena ďalšej bratislavskej skupiny piťovcov.

V dvoch prípadoch sú bratia Ľubomír Ch. a Michal Ch. obžalovaní z brania rukojemníka, v decembri 2004 mali na Popradskej ulici v Bratislave uniesť čínskeho podnikateľa Wanga P. Žiadali výkupné 66.387 eur a hrozili odrezaním ruky. Sestra podnikateľa napokon výkupné zaplatila v požadovanej sume v amerických dolároch a eurách. Sumu prevzal Anton C. a Ľubomír Ch. Časť výkupného vo výške 23.235 eur odovzdal Anton C. obžalovanému Patrikovi V.

Ľubomír Ch. a Michal Ch. mali uniesť 21. januára 2005 ďalšieho podnikateľa Ha Ngueyn N. v Košiciach. Pod hrozbou smrti od jeho manželky žiadali výkupné rovnako vo výške 66.387 eur. Tá mala k dispozícii len 13.277 eur. Pri preberaní výkupného však oboch bratov a Antona C. zadržala polícia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu