Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

HN: Sulík dal funkcie svojim sponzorom

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na lukratívnych miestach v štátnych podnikoch sedia Ľubor Benkovič a Jozef Boskovič, ktorí dali strane SaS desiatky tisíc eur. Informoval o tom denník Hospodárske noviny. Predseda strany Richard Sulík však odmieta, že by obaja biznismeni získali funkcie vďaka finančným darom.

Benkovič, ktorý venoval SaS celkovo 180 tisíc eur, sa stal predsedom Dozornej rady Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy. Do dozornej rady bratislavského letiska sa zas dostal Boskovič, ktorý SaS podporil sumou 60 tisíc eur.

Benkovič potvrdil, že post mu ponúklo vedenie strany SaS. "Niekoľkokrát som dostal ponuku od predsedu a vedenia strany, aby som to zobral.“ Odmieta však, že by funkciu dostal za to, že sponzoroval SaS, ktorej predseda je šéf parlamentu Richard Sulík.

To isté tvrdí aj Boskovič. "SaS som finančne podporoval od jej vzniku, dávno predtým, ako sa komukoľvek z nás čo i len snívalo, že niekedy budeme súčasťou vládnej koalície," povedal.

Šéf SaS Richard Sulík odmieta, že by obaja biznismeni získali funkcie vďaka finančným darom. Hovorí, že do štátnych podnikov dosadil svojich známych, lebo im dôveruje. "Majú dohliadať na to, či je všetko v poriadku. Títo dvaja páni sú tí, ku ktorým má vedenie strany mimoriadne vysokú dôveru,“ podotkol predseda SaS.

Peter Kunder z Aliancie Fair-play spochybňuje prideľovanie funkcií na základe straníckeho kľúča. "Nie je šťastné, keď tieto miesta dostávajú ľudia spätí s politickou stranou, pretože nemá ísť o záujmy strany, ale štátu.“ Kunder upozorňuje, že súčasná vládna koalícia si predsavzala, že do funkcií bude vyberať najschopnejších odborníkov. "Je zarážajúce, že rovnako ako predošlé vlády rozdeľuje funkcie podľa straníckej príslušnosti.“

Benkovič šéfuje dozornej dare elektrizačnej sústavy od konca septembra. Tvrdí, že dôvodom, prečo ho oslovili, je, že ho v strane poznajú z ľudskej a pracovnej stránky. "Mojou hlavnou úlohou je dohliadnuť na to, aby zmluvy boli v prospech SEPS-u, a nie niekoho iného,“ uviedol pre HN. Sústava je štátnym kolosom zabezpečujúcim prenos elektrickej energie na území Slovenska. Jej minuloročné tržby dosiahli 406 miliónov eur, zisk predstavoval 11,5 milióna eur.

Tento štátny podnik vzbudil pozornosť po nástupe vlády Ivety Radičovej, keď vyšlo najavo, že bývalé vedenie si schválilo 24-mesačné odstupné. Keď Sulík v roku 2009 ohlásil vznik SaS, Benkoviča a Boskoviča označil za svojich sponzorov.

Obaja podľa Sulíka prispeli na rozbehnutie strany po vyše 30 tisíc eur. Strana oficiálne vykázala, že od Benkoviča doteraz prijala na daroch a členskom 180 tisíc eur, od Boskoviča 60 tisíc. Biznismeni figurujú medzi najväčšími podporovateľmi strany. Viac dali už len Sulík a minister hospodárstva Juraj Miškov.

Benkovič o sebe hovorí ako o človeku, ktorý si zarobil dostatok peňazí a už môže aj rozdávať. Podnikať začal v roku 1990, vlastnil úspešnú firmu zaoberajúcu sa výrobou z papiera a lepenky, ktorú nedávno odpredal Američanom. Do štátneho podniku podľa vlastných slov nešiel pre peniaze. Za výkon funkcie v dozornej rade vraj berie tisíc eur mesačne. Boskovič odmietol prezradiť, akú odmenu dostáva od bratislavského letiska. Podľa Sulíka berie tristo eur mesačne.

"Môžem vám garantovať, že to nie je motivácia pre pána Boskoviča,“ podotkol. Podnikateľ je majiteľom distribučnej spoločnosti a firmy, ktorá sa zaoberá prevádzkovaním hracích automatov, dodali Hospodárske noviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu