Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sulík: Dúfal som, že Slovensko už z takýchto udalostí vyrástlo

Richard Sulík
Richard Sulík

Aktualizované

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Richard Sulík je zhrozený zo smrti právnika Ernesta Valka.

"Je to hrozné. Naposledy som s ním hovoril len pred niekoľkými dňami. Človek si to ťažko pripúšťa, že sa to stalo. Je mi to veľmi ľúto," reagoval. Sulík nechcel špekulovať o motívoch tohto činu. Tvrdí, že "už to, že sa niečo také stalo, je silná káva". "Dúfal som, že Slovensko už vyrástlo z takýchto udalostí, ale žiaľ nie je to tak. Ale nemalo by sa to stávať," uzavrel šéf parlamentu.
      

Každú vraždu treba odsúdiť, lebo takýmto spôsobom nie je možné riešiť súkromné spory, ani nejaké právnické kauzy, reagoval primátor Prešova a spolumajiteľ jednej z bratislavských právnických spoločností Pavel Hagyari. Ako uviedol, s Valkom síce neboli blízki priatelia, ale ich vzťahy boli vždy veľmi korektné.  "Doktora Valka som poznal viac ako dvadsať rokov. Stretávali sme sa relatívne často, či už na spoločných kauzách, či už na opačných stranách sporov. Vždy argumentoval korektne a podľa mojich vedomostí stál na strane práva, slušnosti a spravodlivosti," povedal Hagyari. O motíve tohto činu podľa neho zatiaľ možno len špekulovať, nakoľko nie je známe, či bol v pozadí nejaký súkromný spor, náhoda alebo to súviselo s pôsobením Valka ako právnika vo viacerých kauzách. "Ak by predsa len táto vražda súvisela s jeho právnickou činnosťou, treba povedať, že právnik len pomáha svojmu klientovi sám nevykonáva akt spravodlivosti, to je len v kompetencii súdu. Smrť právneho zástupcu spravodlivosť nemôže zastaviť, lebo právnikov je relatívne dosť a stále ich môže niekto nahradiť," konštatoval Hagyari.


"Nechce sa mi veriť, že je to pravda,"
reagoval Pavol Hrušovský z KDH na Valkovu smrť. Ako povedal, Valko bol viac ako len skúsený advokát, bol to jeho osobný priateľ, s ktorým po novembri '89 pôsobili spolu vo Federálnom zhromaždení ČSFR. Ako povedal, na takýto ohavný zločin sa len ťažko hľadajú slová. "Je mi to veľmi ľúto, bol to predovšetkým človek. Bol to človek, ktorý mal rád ľudí. Nesmierne sa dokázal tešiť aj z malého úspechu," dodal.


Ernest bol chlap, ktorý sa nebál, uviedol Hrušovský. Ako povedal, v kontakte boli veľmi často, týždenne aj niekoľkokrát. Hrušovský sa s Valkom radil najmä v ústavnoprávnych otázkach, lebo právnik mu vždy vedel podať pomocnú ruku. "Bol veľmi bystrý," podotkol. Hrušovský si nemyslí, že by sa Valko v poslednom období niečoho bál. "Bol to odvážny muž a nebyť tej jeho odvahy, nedokázal by v niektorých situáciách zaujať také principiálne stanoviská," zdôraznil. Ako pripomenul, Valko riešil mnohé veľmi ťažké prípady.


Na tragickú smrť reagovala Občianska konzervatívna strana. Ako uviedla, v Ernestovi Valkovi stratila jedného z najbližších spolupracovníkov a priateľov. "Smrť Ernesta Valka nás napĺňa hlbokou ľútosťou. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho rodine a najbližším," uviedol predseda OKS Peter Zajac. Podľa neho je "násilná smrť prvého predsedu ponovembrového Ústavného súdu ČSFR a vášnivého zástancu ústavnosti a zákonnosti aj mementom v zápase o právny štát".

"Ťažko sa mi hľadajú slová. Som šokovaný a otrasený. Vyslovujem hlbokú sústrasť rodine doktora Valka a verím v spravodlivé potrestanie páchateľov," reagoval minister financií a podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš, ktorého Valko zastupoval v spore bývalým premiérom Robertom Ficom.

"SDKÚ-DS je hlboko otrasená násilnou smrťou Ernesta Valka. Bol skvelý právnik a predovšetkým človek so zmyslom pre spravodlivosť. (...) Tento zavrhnutiahodný čin, kedy bol zavraždený významný advokát a bývalý vysoký predstaviteľ štátu, vrhá zlé tiene na celé Slovensko. Zločinecké mafiánske spôsoby nemajú mať v našej spoločnosti miesto," uviedol predseda SDKÚ-DS a minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.

"Je to strata pre Slovenskú advokátsku komoru. Ak sa táto udalosť stala v súvislosti s jeho povolaním, tak je to úplná katastrofa. Mne on bol blízky človek, sme boli výborní kolegovia, priatelia, takže je to pre mňa veľmi smutné," reagoval bývalý predseda Slovenskej advokátskej komory a Valkov spolupracovník Ondrej Mularčík.

"JUDr. Ernest Valko ako človek a kolega advokát zosobňoval svojou prácou princípy advokácie ako nezávislosť, profesijnú mlčanlivosť a presadzovanie záujmov klientov v medziach zákona. Pri zastupovaní klientov bol objektom neodôvodneného trestného stíhania, ktorého zastavenie preukázalo jeho bezúhonnosť," uviedla Slovenská advokátska komora.

K tragickej udalosti sa vyjadril aj podnikateľ Ladislav Rehák. Spolu s Valkom boli obvinení z vydierania, prokuratúra ich stíhanie zastavila. "Správa mnou otriasla. Dr. Valka som poznal nielen ako spoľahlivého právnika, na ktorého som sa s dôverou obrátil vo viacerých právnych záležitostiach, ale aj ako človeka, s ktorým som mal veľmi dobré osobné vzťahy. Jeho strata je v prvom rade obrovskou tragédiou v ľudskej rovine. Rovnaký dopad bude mať táto udalosť i na celospoločenskú klímu, lebo Dr. Valko bol človek, ktorý si svojimi postojmi a výsledkami práce získal pozíciu uznávanej morálnej a odbornej autority,“ uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu