Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Hriňovčan polial brata horľavinou a podpálil!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Bratia Šulekovci bývali spolu v rodinnom dome v detvianskej obci Hriňová. Počas osudného dňa v máji 2009 spolu popíjali a pohádali sa. Mladší Martin (57) pri tom potom polial horľavinou staršieho Štefana (61) a zapálil ho.

Brat zomrel na následky rozsiahlych popálenín a otravy splodín z horenia. Súd skonštatoval, že išlo o smrť trýznivým spôsobom, pretože napadnutý brat nemohol z izby ujsť, lebo mal obmedzenú pohyblivosť ľavej nohy po autonehode.

Okresný súd Martinovi Šulekovi uložil trest 20 rokov v najprísnejšom väzení. Šulek sa odvolal s tým, že bratovi nechcel úmyselne ublížiť. Iba ho "pofŕkal liehom", ktorým chcel umyť okno v izbe a keď chcel odhodiť zápalku do popolníka, tá spadla na stôl prikrytý novinami a poliaty alkoholom.

Keď vznikol požiar, Martin z izby odišiel bez toho, aby bratovi pomohol alebo privolal pomoc. Jeho obhajca tvrdil, že tak urobil v šoku a spanikáril. Hasičov, záchranku a policajtov privolali susedia, ktorí videli, že z okna sa dymí. Martina našli ležať na dvore v tráve. Keď sa ho pýtali na Štefana, povedal, že je v izbe, kde horí. Na hasení ani na privolaní záchranárov sa nepodieľal.

Podľa znalcov je Martin psychopatická osobnosť s rysmi citovej lability a zvýšenou agresivitou, najmä po požití alkoholu. Bol štyrikrát trestaný za bitku a ublíženie na zdraví. Napadol i brata, za vraždu ktorého je odsúdený. V minulosti sa priznal i k podpáleniu sena, ktoré odmietol dať zavraždenému bratovi. K hádkam medzi nimi údajne dochádzalo najmä preto, že Martin nikde nepracoval a Štefan ho musel živiť. V inkriminovanom čase vraj Štefan vyhlásil, že Martin by mal odísť z domu. Ten na to reagoval, že ak tam nemôže byť on, tak tam nebude ani brat a všetko podpáli.

Obhajca vyhlásil, že nešlo o úmysel zabiť brata a žiadal zmenu kvalifikácie z vraždy na trestný čin usmrtenia z nedbanlivosti. Martin si vraj myslel, že brat sa zahasí sám, že si vyzlečie horiaci odev alebo vyjde z miestnosti. Štefan podľa obhajoby zomrel preto, že bol v ťažkom stupni opitosti a dezorientovaný.

Martin vraj nepredvídal, aké následky jeho konanie môže mať. Senát však poukázal na to, že pred 30 rokmi Martin zbil istého muža a zraneného zamkol v miestnosti, čím mu privodil smrť. Takže musel vedieť, aké následky môže spôsobiť bratovi, keď ho nechá v požiarom zasiahnutej izbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu