Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vražda trénera Nôtu na súde, obžalovaný vinu poprel

Obžalovaný Milan Z. Zobraziť galériu (3)
Obžalovaný Milan Z.

BANSKÁ BYSTRICA – Prípad vraždy futbalového trénera Júliusa Nôtu je pred banskobystrickým súdom. Z vraždy je obžalovaný Milan Z. (25) z Rimavských Janoviec.

Podľa druhého bodu obžaloby je stíhaný za nedovolené ozbrojovanie. Nôtu mal podľa obžaloby zavraždiť vo februári minulého roku. Podľa prokurátora si svoju obeť všimol s puškou na ramene, ako prechádza cez lúku a vyzbrojený nožom sa vydal za ním. Zaujímal sa o jeho zbraň a Júliusa vraj oslovil slovami "tá puška by sa zišla a dala by sa speňažiť".

Útočník mal pichnúť Nôtu nožom do krku, pričom mu prerezal krčnú tepnu a hrdlovú žilu. Zranený muž ešte stihol prejsť niekoľko metrov, kde však spadol. Záchranku privolal náhodný okoloidúci, Július aj napriek rýchlemu lekárskemu zásahu zomrel.

Obžalovaný vraždu poprel a vyhlásil, že Nôtu nepoznal, nikdy sa s ním nestretol a v čase vraždy bol doma. Priznal iba zločin nedovoleného ozbrojovania a vyhlásil, že zbrane sa mu páčili od malička a je ich zberateľom. O dvojici bratov, ktorí ho z vraždy usvedčujú vyhlásil, že vedia, kto to urobil a skutočného vraha kryjú. Sú to údajne jeho bývalí kamaráti z detstva, s ktorými fajčil marihuanu. Poprel, že je „nervák“ a dva pobyty na psychiatrii údajne absolvoval za útok na učiteľku a krádež v učňovke.

Manželka zavraždeného uviedla, že Július bol obľúbený človek a okrem športu sa venoval aj poľovníctvu. Po tom, ako ho zvolili do čela miestneho poľovníckeho združenia, sa mu bývalý predseda údajne vyhrážal likvidáciou. Poukázala na fakt, že expredseda bol v obci v čase vraždy aj s dcérou a talianskym zaťom s tým, že si potrebuje niečo zariadiť. No po vražde rýchlo zmizol a asi pol roka sa skrýval.

Rodičia obete vypovedali, že ich syn nemal nepriateľov. Po zvolení za šéfa poľovníkov sa však sťažoval, že sa mu bývalý predseda vyhráža a núti ho, aby odstúpil. Podľa otca zavraždeného mal bývalý predseda strieľať divinu a predávať ju do zahraničia. Rodičia pripustili, že zavraždený syn mal milostný vzťah s istou ženou z Rimavskej Soboty.

Pri vyšetrovaní sa zistilo, že obžalovaný užíva marihuanu. Okresný súd v Rimavskej Sobote v júli 2009 schválil dohodu o vine a treste za drogový trestný čin a Milana potrestal väzením na šesť mesiacov. Už v roku 2003 dostal za krádež podmienku päť mesiacov a v roku 2007 za drogový delikt podmienku na tri roky. Trest mu súd neskôr premenil na nepodmienečný a v súčasnosti si ho odpykáva.

Obžalovanému teraz hrozí väzenie na 20 až 25 rokov alebo na doživotie. Proces pokračuje vo štvrtok výsluchom ďalších svedkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu