Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

M+S, M.S., M & S, policajti pripomínajú zimné pneumatiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Policajti pripomínajú vodičom zásady používania zimných pneumatík.

Podľa zákona, „ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je toto vozidlo na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami s označením „M+S“, „M.S.“ alebo „M & S“; motorové vozidlá kategórie M2, M3, N2 a N3 musia byť vybavené takými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca“.

Vozidlá kategórie M2 (s viac ako ôsmimi sedadlami okrem sedadla pre vodiča, s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 5000 kg), M3 (s viac ako ôsmimi sedadlami okrem sedadla pre vodiča, s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou vyššou ako 5000 kg), N2 (na prepravu tovaru s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou vyššou ako 3500 kg ale neprevyšujúcou 12 000 kg) a N3 (na prepravu tovaru s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou vyššou ako 12 000 kg), musia byť vybavené takýmito pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca a v prípadoch, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza.

Vyššie uvedené ustanovenia neplatia:

a) pri núdzovom dojazde, ak je na náprave namontovaná náhradná pneumatika alebo pneumatika na núdzový dojazd,

b) pre terénne motorové vozidlo,

c) pre motorové vozidlo používané v obci v súvislosti s plnením úloh na základe zmluvy o výkone vo verejnom záujme podľa osobitného predpisu.

Vodič motorového vozidla „je povinný zabezpečiť splnenie podmienky podľa uvedených ustanovení, ak vzhľadom na ročné obdobie možno predpokladať, že na trase, ktorou bude s motorovým vozidlom prechádzať, bude sa na vozovke nachádzať súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza“. Informoval Pavol Kudlička z trenčianskeho policajného riaditeľstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu