Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Dlhá zima na Slovensku zhoršila kvalitu vozoviek

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽILINA - Motoristom vo viacerých slovenských regiónoch bude po tohtoročnej zime znepríjemňovať jazdu zrejme ešte viac "záplat" než v minulosti.

Dlhá zima s bohatou nádielkou snehu a mrazmi prispela k zhoršenej kvalite vozoviek, na ktorých pribudlo výtlkov.  Ak by chceli cestári nahradiť záplaty súvislejšími plochami nového asfaltu, potrebovali by vraj viac peňazí.

"Je to horšia situácia ako po minulé roky, keď bola zima miernejšia. Boli mrazy, potom sa oteplilo a zasa to zamrzlo a voda a ľad nám spôsobili veľké problémy," povedal šéf Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Milan Puchoň.

Naznačil, že len "látanie" výtlkov po zime by mohlo vyjsť na približne 340.000 eur. V zlom stave sú v kraji najmä niektoré cesty druhých tried na Orave a viacero komunikácií tretích tried. "Bolo by to potrebné riešiť súvislými opravami, na ktoré však chýbajú peniaze. Musíme to robiť lokálnymi vysprávkami, problém je však ich trvácnosť. Na jednej strane to urobíme, na druhej sa to otvorí," opísal Puchoň.

Dlhá zima a časté striedanie teplôt sa odrazilo aj na kvalite ciest v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BSK). Počet výtlkov a zničených úsekov sa oproti iným rokom zvýšil o pätinu, priblížil vedúci oddelenia dopravných služieb BSK Ondrej Ďurčík.

Vo veľmi zlom stave sú podľa neho napríklad cesty v okolí Tomášoviec v okrese Lučenec. Na výtlky, ktorým sa nie je možné vyhnúť, upozorňuje dokonca pravdepodobne zúfalým vodičom nasprejovaný nápis "tankodróm". Aj Nitriansky samosprávny kraj (NSK) očakáva zvýšené náklady na cestnú infraštruktúru.

 "Tohtoročná zima bola finančne mimoriadne náročná a na zimnú údržbu kraj vynaložil určite viac peňazí, ako obvykle," uviedol hovorca predsedu NSK Stanislav Katrinec. Rozsah poškodenia ciest zatiaľ nevedel vyhodnotiť Bratislavský samosprávny kraj.

"Celková analýza zimy s podrobnými údajmi bude až v apríli, keďže zimná údržba končí v marci," poznamenala hovorkyňa kraja Iveta Tyšlerová. Celkový stav ciest v bratislavskom regióne zrejme nezhorší viac než v minulosti hlavné mesto Bratislava.

"Zatiaľ je situácia porovnateľná s minulým rokom," zhrnula hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová. Vzniknuté výtlky sa podľa nej opravujú priebežne. Vlani ich za celý rok cestári zacelili asi deväť tisíc. Kraje vynakladajú na údržbu ciest milióny eur ročne.

Napríklad Banskobystrický do tejto oblasti vlani nasmeroval asi 12 miliónov a Nitriansky približne deväť miliónov eur. Bratislava, ktorá sa s viac než 400.000 obyvateľmi približuje počtom ľudí k veľkosti krajov, vyčlenila v minulom roku na komunikácie asi tri milióny eur a s rovnakou čiastkou počíta aj v tomto roku.

Šancou na výraznejšie opravy ciest sú podľa Puchoňa prostriedky z eurofondov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu