Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Díleri dostali 68 rokov, medzi nimi basketbalista z Lučenca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Spolu 68 rokov väzenia pre sedem výrobcov a dílerov drog, medzi ktorými je aj bývalý basketbalista Tomáš M. z Lučenca, vymeral dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici. Najvyššie tresty po 21 rokov dostal výrobca pervitínu Roman W. a jeho družka Iveta L. Obžalovaného Jána B. z Lučenca súd spod obžaloby oslobodil. Rozsudok nie je právoplatný.

Súd po rozsiahlom dokazovaní odmietol tvrdenie prokuratúry, že išlo o organizovanú skupinu. Obžalovaní okrem Jána B. sa rôznym spôsobom podieľali na trestnej činnosti. Drogu pervitín vyrábal na svojej chate Július 36-ročný nezamestnaný Roman W. z Revúcej s 31-ročnou družkou Ivetou z Popradu. Drogu potom dávali bývalému basketbalistovi Tomášovi M. z Lučenca a ďalším dílerom. Tí drogy distribuovali v Lučenci, Rožňave, Revúcej, Fiľakove, Rimavskej Sobote a v okolí týchto miest od februára 2005 až do zadržania v júni 2006. Tým spáchali obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.

Najprísnejší trest 21 rokov odňatia slobody v najprísnejšom väzení dostal Roman W., ktorý podľa obžaloby drogy vyrábal vo väčšom rozsahu. Rovnaký trest vymeral senát aj jeho družke Ivete. Tá po obvinení Romana vyrobila zmluvu o prenájme chaty Július istému mužovi z Rožňavy, aby zakryla trestnú činnosť svojho druha.

Po šesť rokov odňatia slobody v najľahšom väzení uložil senát bývalému 39-ročnému basketbalistovi Tomášovi M. z Lučenca a 31-ročnému poštovému doručovateľovi Mariánovi T. z Fiľakova. Po päť rokov dostali 29-ročný živnostník z Lučenca Rudolf P. a nezamestnaný 43-ročný Miroslav M. z Lovinobane. Najnižší, štvorročný trest dostal nezamestnaný 37-ročný Roman F. z Lučenca. Práve na základe jeho svedectva stíhali aj Jána B. Na súde však Roman priznal, že ho na svedectvo proti Jánovi B. naviedli policajti. Iné dôkazy proti Jánovi B. neboli, preto ho súd oslobodil.

Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor a niektorí obžalovaní sa vyjadria v lehote. Roman W. a jeho družka sa odvolali ihneď po vyhlásení rozsudku. Roman W. mal od nezistenej osoby zabezpečiť 68-tisíc tabletiek efedrínu Arsan, ktoré u neho našli policajti pri domovej prehliadke. Z nich sa dalo vyrobiť 2 400 gramov pervitínu v hodnote najmenej 6,6 milióna korún (vyše 219-tisíc eur). Pri zadržaní Tomáša M. v jeho aute 17. júna 2006 našli policajti drogy za 540-tisíc korún (takmer 18-tisíc eur). Obvinení si zisk z predaja drog rozdelili a časť použili na nákup ďalšieho metamfetamínu a prekurzorov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu