Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Trnka neprešiel, ale v I. kole získal 70 hlasov!

Parlament volil prokurátora
Parlament volil prokurátora (Zdroj: SITA)

Aktualizované

BRATISLAVA - Parlament dnes v prvom kole nového šéfa prokuratúry nezvolil. Do opakovanej voľby postúpili súčasný generálny prokurátor Dobroslav Trnka a kandidátka troch vládnych strán SaS, KDH a Most-Híd Eva Mišíková. Neuspel uchádzač s podporou SDKÚ-DS Ján Hrivnák. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov hlasovania. Voľba sa bude opakovať vo štvrtok.

Ak by snemovňa zvolila Trnku, premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) naznačila, že by začala uvažovať o demisii. Nie je však vylúčené, že voľba bude neúspešná pre obštrukciu časti koaličných poslancov.

Na zvolenie šéfa prokuratúry bol potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. Tí prišli až na pár výnimiek takmer všetci, koalícii chýbal Peter Osuský z Mosta-Híd.

Trnku podporilo 70 poslancov, zrejme Smeru-SD a SNS. Jeho kolegyňa z generálnej prokuratúry Mišíková získala 49 hlasov, pričom jej podporu v utorok avizovali Most-Híd, SaS a KDH, ktorí majú dohromady 51 poslancov. Kandidát SDKÚ-DS Hrivnák zo špeciálnej prokuratúry dostal 28 hlasov, teda rovnaký počet, ako má najsilnejšia vládna strana mandátov.

Výber nového generálneho prokurátora v uplynulých dňoch prerástol do sporov vo vnútri koalície. Vládna štvorica sa až v utorok zhodla na potrebe výmeny Trnku, ktorý sa medzi kandidátov dostal aj vďaka poslancovi SDKÚ-DS Stanislavovi Janišovi. Koalícia sa však zatiaľ nedohodla na spoločnom postupe, jej poslancov tak čaká ďalšie rokovanie.

V parlamentných kuloároch sa však špekuluje aj o tom, že opakovaná voľba bude zmarená. Poslanci SDKÚ-DS vraj zvažujú, že hlasovacie lístky si preberú, ale nebudú hlasovať. "Existujú rôzne spôsoby ako využiť napríklad legitímne obštrukciu," povedal novinárom poslanec najsilnejšej vládnej strany Tomáš Galbavý. V ďalších voľbách by tak opäť mohol dostať šancu ich kandidát Hrivnák.

"Ak KDH má vnútro, Most políciu, logicky SDKÚ chce mať buď prokurátora, alebo neutrálneho prokurátora. To je celý problém tejto voľby," komentoval výsledky volieb niekdajší premiér a súčasný predseda neparlamentnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, ktorý sa nečakane objavil v národnej rade. Novinárom odmietol povedať, prečo do snemovne prišiel.

Dnešné voľby boli tajné, niektorí poslanci si však podľa predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica fotografovali svoje hlasovacie lístky spolu s poslaneckým preukazom. Člen SaS Juraj Droba sa tým netajil a fotografiu novinárom ukázal. Svoju voľbu vraj chcel mať zdokumentovanú, ak by ich voliči začali mať pochybnosti o tom, za ktorého z kandidátov na generálneho prokurátora hlasovali poslanci SaS.

Šéf prokuratúry, ktorá v trestnom konaní rozhoduje napríklad o tom, ktorý prípad pôjde pred súd, má silné postavenie. Môže napríklad zastaviť trestné stíhanie, aj keď sú jeho podriadení presvedčení o opaku. Funkčné obdobie šéfa prokuratúry je sedem rokov, po zvolení ho vymenúva prezident.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu