Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Parlament bude vyberať generálneho prokurátora

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament dnes bude vyberať generálneho prokurátora. Obsadenie tohto postu sa stalo predmetom sporov v koalícii, vládnej štvorke sa ani po utorkových rokovaniach nepodarilo nájsť spoločné meno.

O post sa uchádza súčasný šéf prokuratúry Dobroslav Trnka, SDKÚ-DS oficiálne podporuje špeciálneho prokurátora Jána Hrivnáka, zvyšné koaličné strany SaS, KDH a Most-Híd prokurátorku Evu Mišíkovú.

Médiá špekulovali, že súčasný generálny prokurátor Trnka by si mohol udržať post, ak by sa v tajnej voľbe spojila opozícia s časťou SDKÚ-DS. Tieto úvahy sa začali šíriť po tom, čo poslanec SDKÚ-DS Stanislav Janiš Trnku prekvapujúco navrhol. V utorok sa však klub najsilnejšej vládnej strany dohodol, že bude hlasovať za Hrivnáka.

Na zvolenie generálneho prokurátora stačí len väčšina prítomných poslancov. Napriek tomu je vzhľadom na rozloženie síl v parlamente pravdepodobné, že dnes neuspeje žiaden kandidát. Keby snemovňa zvolila Trnku, koalíciou by to zrejme výrazne otriaslo. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) naznačila, že by zvážila zotrvanie vo funkcii.

Generálna prokuratúra a jej šéf sa na Slovensku tešia silnému postaveniu. Prokuratúra má kľúčové slovo pri podávaní obžaloby v trestnom konaní. Generálny prokurátor má zároveň napríklad právo zastaviť trestné stíhanie, aj keď sú jeho podriadení presvedčení o opaku. Funkčné obdobie šéfa prokuratúry je sedem rokov, po voľbe v parlamente ho vymenúva prezident.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu