Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Nórsky kráľovský pár ochutnával vína a prezrel si výstavu

Kráľovský pár na výstave diel Andyho Warhola
Kráľovský pár na výstave diel Andyho Warhola (Zdroj: SITA)

MODRA - Ochutnávka vín a výstava diel známeho maliara Andyho Warhola vylákali dnes napoludnie do okolia Bratislavy kráľovský nórsky pár, ktorý je na niekoľkodňovej návšteve Slovenska. Do vinárskeho komplexu neďaleko známeho vinohradníckeho mesta Modra Haralda V. s manželkou Sonjou sprevádzal prezident Ivan Gašparovič s prvou dámou Silviou.

K Warholovi, ktorého rodičia pochádzali zo severovýchodného Slovenska, má blízko najmä kráľovná Sonja. Kráľ pop-artu v roku 1982 namaľoval jej portrét. Harald V. sa dopoludnia zúčastnil v Bratislave na otvorení konferencie o zodpovednom podnikaní a dôležitosti dôstojných pracovných podmienok.

Kráľovná Sonja a manželka prezidenta zase spoločne zavítali do Hydroterapeutického centra Gaudeamus v Bratislave. Zariadenie zamerané na vodnú rehabilitáciu mentálne i telesne postihnutých bolo financované aj z takzvaných nórskych fondov.

Nórskeho monarchu spolu s manželkou a prezidentským párom dnes okrem večerného koncertu nórskej hudobnej skupiny Valkyrien Allstars čaká účasť na otvorení výstavy o nórskom spisovateľovi Björnstjerne Björnsonovi (1832-1910). Nositeľa Nobelovej ceny za literatúru v utorok pred Haraldam V. vyzdvihol aj prezident Gašparovič. Björnson počas života upozorňoval aj na zlé postavenie Slovákov v Rakúsko-Uhorsku.

Štvrtok, posledný deň návštevy, nórsky panovník s manželkou strávi v historickej Banskej Štiavnici a v Žiari nad Hronom, kde pôsobia dve spoločnosti s nórskym kapitálom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu