Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V obchodoch opäť našli zapáchajúce mäso!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kontrolóri z veterinárnej správy opäť našli v obchodoch zapáchajúce mäso. Oznámil to dnes minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd).

Tvrdil, že pri októbrovej akcii zameranej na hydinové výrobky objavili takmer 20 kilogramov mäsa "vzbudzujúceho odpor" v hypermarkete Tesco v Michalovciach, problémy zaznamenali aj v ďalších predajniach. Reťazec sa bránil, že kontrola nič také nezistila - mäso nebolo pokazené, malo vraj len prasknutý obal.
    
"Našlo sa hydinové mäso poškodené, inak znehodnotené, vzbudzujúce odpor v celkovej váhe 19,4 kilogramu. To len tak náhodou sa tam nepritrafí," popisoval minister kontrolu v Michalovciach. Dodal, že podobné problémy inšpektori zaznamenali aj v ďalších dvoch prevádzkach Tesca - vo Veľkých Kapušanoch a v Lučenci. Nevyhovujúceho mäsa však vraj našli menej - 1,5 a 1,38 kilogramu.
    
"V Michalovciach kontrola nenašla nič pokazené, nič po uplynutí dátumu trvanlivosti. Išlo o prasknutý obal u niekoľkých kusov hlbokomrazenej hydiny v mraziacich boxoch. Pravdepodobnou príčinou je preberanie tovaru v boxe, čo je jav, ktorý nie je možné úplne eliminovať ani pri najväčšej snahe," oponovala manažérka vonkajších vzťahov Tesca Oľga Hrnčiarová.
    
Takisto vo Veľkých Kapušanoch bolo podľa Hrnčiarovej mäso čerstvé, inšpektori vraj zistili len prasknutý obal. "V obchode v Lučenci mal jeden kus chladeného baleného kurčaťa krvavé podliatiny. Tento jav bol zavinený vo výrobe a budeme ho reklamovať u výrobcu," povedala mediálna zástupkyňa Tesca.
    
Viac ako dva a pol kilogramu mäsa po záruke našli inšpektori podľa ministra v malej predajni v záhorskej obci Štefanov. Majiteľ Andrej Hodáň bol z toho, že minister spomenul jeho meno pred novinármi, prekvapený. Telefonicky však povedal, že kontrolóri k nemu chodia často a zdá sa mu to byť podozrivé. "Nikto nie je dokonalý," tvrdil.
    
Nevyhovujúce mäsiarske výrobky zaznamenala Štátna veterinárna a potravinová správa aj v minulosti. Objavili sa prípady, keď obchody v noci prebaľovali mäso po dátume spotreby alebo ho grilovali a ponúkali zákazníkom.
    
Aj preto previnilcom na Slovensku hrozia teoreticky vysoké pokuty. V marci parlament sprísnil tresty za predaj skazených potravín, obchodník po novom môže čeliť pokute do pol milióna eur. Ak by sa nekalé praktiky opakovali, sankcia sa môže vyšplhať na dva milióny eur. Simon však potvrdil, že v praxi úrady takéto vysoké pokuty neudeľujú.
    
To, že najväčšie nedostatky našli inšpektori len v jednom reťazci, považuje minister za možný signál, že sa niektoré obchody mohli o kontrole dozvedieť vopred a pripraviť sa. Chce preto zmeniť právnu úpravu tak, aby kontrolóri z veterinárnej správy robili previerky nielen vo svojom regióne, ale aj inde na Slovensku. Taktiež by podľa neho nemali o chystaných kontrolách vedieť vopred. "Aby kontrolór dostal dnes ráno nariadené, že pôjde kontrolovať do Žiliny z Bratislavy," poznamenal minister.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu