Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slovensko už môže odoberať plyn aj z Rakúska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAUMGARTEN/ BRATISLAVA - Závislosť Slovenska od dodávok ruského plynu cez Ukrajinu sa zníži. Krajina v prípade problémov s prísunom suroviny z Ruska môže čerpať plyn z Rakúska.

Spätný chod plynu umožnili stavebné úpravy na rakúskom uzle plynovodu v Baumgartene, ktorých výsledok dnes novinárom prezentovali zástupcovia oboch krajín. Reverzný tok by mal Slovensku zabezpečiť dostatok plynu aj v čase najvyššej spotreby v zime.

"Reverzný chod znamená, že Slovensko sa môže cítiť omnoho bezpečnejšie ako tomu bolo doteraz," vyhlásil po prehliadke areálu minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS). Spätný chod by vraj bolo možné v prípade potreby spustiť už v pondelok, cena plynu dopravovaná cez túto trasu sa bude odvíjať od aktuálnych trhových cien.

Stavebné práce len v rakúskom Baumgartene si vyžiadali štyri milióny eur, z ktorých polovicu hradí EÚ. Projekt na slovenskej strane počíta s inštaláciou vysokotlakových prepojení na rozdeľovacom uzle v Plaveckom Petre a kompresorovej stanice v Ivanke pri Nitre, ktoré by mali byť hotové 30. novembra. "Nové prepojenia zjednodušia spustenie spätného chodu z Česka a Rakúska, ako aj prepravu plynu zo západu Slovenska na východ krajiny," povedala Danica Beharková z prepravcu plynu Eustream. Poznamenala, že kapacita prepravy v režime reverzného toku pokryje viac ako dennú spotrebu krajiny v zime.

Ročná spotreba zemného plynu na Slovensku je približne šesť miliárd metrov kubických. Denná spotreba závisí od obdobia, v zime sa pohybuje do 30 miliónov metrov kubických.

Slovensko je takmer úplne závislé od ruského plynu tečúceho cez ukrajinské územie, vlani v januári sa počas sporu medzi Moskvou a Kyjevom ocitlo bez dodávok suroviny na takmer dva týždne. Bratislava musela siahnuť na zásoby, vypomohli jej tiež zahraničné firmy a neskôr sa spustil aj reverzný tok plynu z Česka.

Prepravný systém zemného plynu na Slovensku bol podľa Beharkovej pripravený na spätný chod z Rakúska aj v januári 2009, nevyhnutné však boli úpravy na kompresorovej stanici v Baumgartene.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu