Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sochu Svätopluka upravili, zo štítu odstránili dvojkríž

Socha Svätopluka
Socha Svätopluka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Socha Svätopluka v areáli Bratislavského hradu už nemá na štíte rovnoramenný dvojkríž, pre ktorý sa strhla okolo diela rozsiahla debata.

O odstránení kontroverzného symbolu, ktorý kritikom diela pripomínal dvojkríž Hlinkovej gardy z čias vojnového Slovenska, dnes informuje internetový spravodajský portál aktuálne.sk.

"Autor sochy Ján Kulich totiž pristúpil na jednu z podmienok, ktoré si pre zachovanie sochy na tomto mieste stanovil predseda parlamentu Richard Sulík (SaS)," píše sa na stránke. Symbol mal zmeniť sochár Kulich na vlastné náklady. Nie je to zrejme posledná zmena, ktorú bude musieť socha veľkomoravského panovníka podstúpiť.

"Ďalšou podmienkou predsedu parlamentu bola zmena nápisu na podstavci. Doteraz sa na ňom totiž uvádza "Svätopluk, kráľ starých Slovákov," čo je podľa časti odbornej verejnosti absolútne nepodloženým tvrdením. Po novom by tu malo byť uvedené len meno veľkomoravského panovníka a roky, v ktorých panoval," píše ďalej stránka. Táto zmena by sa však podľa informácií mala už udiať v réžii Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu