Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rómovia sa neboja, osadu majú nad plynovodom!

Osada v Plaveckom Štvrtku
Osada v Plaveckom Štvrtku (Zdroj: SITA)

PLAVECKÝ ŠTVRTOK - Rómsku osadu pri Plaveckom Štvrtku, kde žije asi 600 ľudí, by mali budúci rok zbúrať. Nachádza sa totiž nielen v prírodnej rezervácii, ale aj nad plynovodom. Ten môže pri poškodení vybuchnúť.

Obyvatelia osady, vzdialenej necelých 30 kilometrov od Bratislavy, nebezpečenstvo nepociťujú a sťahovať sa nechcú. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) ohlásil, že v obci posilní hliadky.

Osada stojí nad potrubím a zásobníkom plynu už asi desiatky rokov. Miestni nad ním žijú a zakladajú ohne. Poškodenie potrubia, ktoré je pod vysokým tlakom, by pritom údajne mohlo mať katastrofálne následky. "Tá osada by nezostala pokope," konštatoval dnes starosta Plaveckého Štvrtku Ivan Slezák, ktorý búranie presadzuje. Snahy však vraj blokuje prokuratúra. Likvidáciu nelegálnych domov síce umožňuje zákon, obec však musí identifikovať, komu stavby patria, aby im doručili rozhodnutia o zbúraní.

Domácim plynovod neprekáža. "Kam by sme chodili?" položili si rečnícku otázku miestni Rómovia. Hoci bývajú v nelegálne postavených domoch, majú do nich legálne zavedenú elektrinu a chatrče "zdobia" prijímače na digitálnu satelitnú televíziu. Žena s malým dieťaťom na rukách dodala, že priamo pod jej domom plynovod nevedie, problém má skôr jej sused. Niektorí už zase starostovi avizovali, že by sa odsťahovali, pýtali si súčasne nové bývanie. Obec však nemá povinnosť, aby im ho poskytla.

Plány na búranie dnes odobril aj minister vnútra Lipšic. "Nie je dlhodobo prijateľné, aby si ktokoľvek na Slovensku mohol dovoliť sústavne porušovať zákony a stavať si nehnuteľnosti v ochranných pásmach plynovodov, ale aj chránených rezerváciách," povedal Lipšic. Osada, ktorej okraje lemujú odpadky, sa nachádza v piatom stupni ochrany prírody.

Policajti do nej chodia často zasahovať. "Keď som tu bol naposledy, mlátili sa sekerami," poznamenal jeden z policajtov, ktorý sa staral o bezpečnosť ministra i jeho delegácie. "Chodíme sem každý deň, podľa toho, ako majú peniaze," povedal ďalší. Rómovia vraj žijú hlavne zo sociálnych dávok a keď si po "výplate" vypijú, konflikty sú vraj na dennom poriadku.

Minister vnútra preto rozhodol, že od decembra posilní stupavskú políciu a zriadi špeciálne zásahové jednotky pre segregované osady. Tie majú riešiť aj problémy ľudí, ktorí bývajú pri osade. "Boli denno - denne vystavovaní kriminalite. Majetkovej, násilnej," tvrdil Lipšic. Potvrdil tiež, že ministerstvo chce od nového roka viesť štatistiky kriminality ľudí v osadách. Voči tomu už protestovali zástupcovia koaličnej SaS.

Ľudia z Plaveckého Štvrtku sú voči snahám politikov skeptickí. V posledných rokoch ich totiž navštívili mnohí, problém s osadou či kriminalitou však údajne zatiaľ nikto nevyriešil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu