Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štyria obvinení z vraždy podnikateľa Mišenku zostávajú vo väzbe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štyria obvinení z úkladnej júlovej vraždy kontroverzného topoľčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku zostávajú naďalej vo väzbe. Rozhodol o tom dnes senát Najvyššieho súd (NS) SR, ktorý na svojom neverejnom zasadnutí tak zamietol sťažnosť kvarteta voči minulotýždňovému rozhodnutiu - uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vziať ich do väzby. Informoval o tom dnes hovorca NS Michal Jurči.

"V trestnej veci obvineného Milana P. a spol. sa napadnuté uznesenie zrušuje, obvinení teda zostávajú vo väzbe, zmenili sa ale dôvody väzby," konkretizoval Jurči.
      
ŠTS vzal do väzby spomínané štyri osoby obvinené z úkladnej vraždy 11. októbra. Ďalšia, piata osoba je vo väzbe v súvislosti s inou trestnou činnosťou. "Sudca pre prípravné konanie v plnom rozsahu vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a vzal do väzby štyri osoby obvinené z trestného činu úkladnej vraždy. Dôvodmi väzby sú obava z možného úteku, ovplyvňovanie svedkov a pokračovanie v trestnej činnosti," povedala vtedy hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Obvinení podali voči verdiktu ŠTS sťažnosť, o ktorej dnes rozhodoval NS.
      
Úrad boja proti organizovanej kriminalite v piatok 8. októbra obvinil dovedna päť osôb z vraždy podnikateľa Mišenku. Na tlačovej konferencii o tom v ten deň informoval prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak.
      
"Ide o osoby, ktoré túto vraždu pripravovali, zabezpečovali vozidlo, zbraň, plánovali, hľadali miesto a vraždu vykonali,"
povedal Spišiak. Okrem piatich obvinených polícia zadržala v piatok ráno ďalšie dve osoby, ktoré sú momentálne podľa Spišiaka v pozícii podozrivých. Bolo vykonaných aj deväť domových prehliadok, pri ktorých zadržali samopaly, vzor 58 či kukly.
      
Motívom vraždy Mišenku boli podľa Spišiaka "nezrovnalosti o priestory". Medzi zadržanými je aj objednávateľ vraždy. Ide o ľudí z organizovaných skupín od Trnavy až po Topoľčany, informoval Spišiak. Minister vnútra Daniel Lipšic povedal, že pri piatkovom zákroku špeciálnych jednotiek bol zranený jeden rodinný príslušník zadržaného po tom, ako zaútočil na policajta. Mal by mať hladký priestrel ruky.
      
Kontroverzného topoľčianskeho podnikateľa Mišenku zavraždili 20. júla v ranných hodinách. Do vozidla, ktoré riadil podnikateľ, vystrieľali približne 30 rán zo samopalu. Mišenka utrpel zranenia, ktorým neskôr podľahol. Jeho meno sa dlhodobo spája s podsvetím. V roku 2005 bol obžalovaný z vydierania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu