Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na odkalisku v Slovinkách hrozí ekologická havária

V Maďarsku museli urýchlene postaviť novú hrádzu
V Maďarsku museli urýchlene postaviť novú hrádzu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odkalisko v Slovinkách pri Krompachoch je v zlom stave a pri silnejších dažďoch hrozí ekologická havária. Vyplýva to z výsledkov kontroly 28 skládok na celom Slovensku, ktorú po ekologickej katastrofe v Maďarsku nariadilo ministerstvo pôdohospodárstva.

Ostatné kontrolované odkaliská, vrátane Hornej Vsi, kde sa v už minulosti pretrhla hrádza, sú v uspokojivom stave, informovalo dnes ministerstvo.

"Na odkalisku Slovinky je stav neuspokojivý a pri abnormálnych dažďoch môže byť zvýšené riziko havárie," uviedol Attila Lovász z ministerstva pôdohospodárstva. Na možnosť ekologickej havárie upozornil už v minulom roku materiál Vodohospodárskej výstavby, podľa ktorého skládka kalu po ťažbe medi ohrozuje aj mesto Krompachy. Podľa Petra Panenku z úseku technicko - bezpečnostného dohľadu Vodohospodárskej výstavby síce akútne nebezpečie nehrozí, no pokiaľ sa situácia nebude riešiť, hrádza by nemusela vydržať. "Je treba zabezpečiť stabilitu minimálne funkčnosťou drenážneho systému," povedal Panenka.

Zlého stavu odkaliska sa podľa viacerých médií obávajú aj zástupcovia miestnych samospráv. Pokiaľ by sa 113 metrov vysoká hrádza pretrhla, státisíce ton kalu s vysokým obsahom arzénu by podľa nich zaplavili aj niektoré domy údajne až do trojmetrovej výšky. Pri havárii v maďarskej Ajke zabilo v októbri červené bahno z poškodenej nádrže pri hlinikárni minimálne deväť ľudí. Usadeniny v Slovinkách sú zatiaľ suché, no pri poškodení odvodňovacích kanálov a silných dažďoch by vraj tlak vzniknutého bahna hrádza nemusela nevydržať.

Na ďalších 26 skládkach je podľa kontrolórov stav uspokojivý a nehrozia žiadne riziká ani po neobvykle silných dažďoch. Nebezpečenstvo údajne nehrozí ani v Hornej Vsi pri Kremnici, kde však nebol podľa ministerstva doteraz vykonávaný dohľad.

Kritickú situáciu v Slovinkách chce štát riešiť s pomocou eurofondov. Majiteľ odkaliska je totiž v konkurze a nemá na sanáciu hrádze peniaze. "Dal som pokyn, aby do konca decembra bola zverejnená výzva na prostriedky z EÚ na riešenie tohto problému," uviedol štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva a životného prostredia József Nagy. Projekty na prieskumné a sanačné práce môžu podľa neho podať zatiaľ iba neziskové inštitúcie a obce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu