Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podali novelu, ktorou chcú zvesiť symboly z tried

Ondrej Dostál pri parlamentnej podateľni
Ondrej Dostál pri parlamentnej podateľni

BRATISLAVA - Šiesti poslanci z troch koaličných poslaneckých klubov chcú zmeniť zákon o štátnych symboloch, ktorý prijala minulá vláda ako mäkšiu verziu kontroverzného vlasteneckého zákona z dielne SNS. Dnes novelu priniesol jeden z nich, poslanec Ondrej Dostál, do parlamentnej podateľne.

„Ide o reakciu na vlastenecký zákon, ktorý krátko pred voľbami prijal parlament. Táto vec mala byť riešená už dávno,“ vysvetlil Dostál.

Novela zákona o štátnych symboloch má za cieľ vypustiť zo zákona ustanovenia o povinnej výchove k vlastenectvu v štátnych vzdelávacích programoch ako aj symboly v triedach. „Chceme, aby o tom bola diskusia a aby to nebolo len tak potichu zmetené pod koberec. Bola to jedna z vecí, ktorú opozícia dosť ostro kritizovala v minulom volebnom období, vtedy, keď to bolo prijímané, bolo všetkým jasné, že je to predvolebná agenda SNS a Smeru a dnes sa nikto nemá k tomu, aby ten zákon zmenil,“ prízvukoval poslanec.

„Nemáme nič proti výchove k vlastenectvu, ale nemyslíme si, že toto má byť riešené v zákone o štátnych symboloch,“ vysvetlil Dostál s tým, že vzdelávacie programy ukotvuje školský zákon. Podotkol, že v školskom zákone je aj ustanovenie, ktoré do programov premieta podobné ciele ako zákon o štátnych symboloch. „Táto vec je normálne systémovo ošetrená v existujúcom školskom zákone,“ dodal.

Poslanci navrhujú aj to, aby už v každej triede a zasadacej miestnosti samospráv nemuselo visieť grafické znázornenie školskej zástavy, text štátnej hymny a preambuly Ústavy SR. „Toto považujeme nie za prejav vlastenectva, ale za dehonestáciu vlastenectva, pretože všeobecne je to vnímané ako nanucovanie vlastenectva,“ tvrdí Dostál.

V každej škole však aj po schválení tohto návrhu zostane zástava, text hymny aj preambuly. Podľa Dostála poslanci nemajú nič proti tomu, aby tieto symboly v každej škole boli, no ak sú v každej triede, „pôsobí to umelo“. Zmeny OKS avizovalo už 21. septembra. Vtedy vysvetlili, že hranie hymny na začiatku a konci školského roka v návrhu ponechali.

Novelu predkladá skupina poslancov z troch strán vládnej koalície - Miroslav Beblavý za SDKÚ-DS, Jozef Viskupič za Obyčajných ľudí, ktorí sú členmi poslaneckého klubu SaS, a Dostál spolu s Petrom Osuským, Františkom Šebejom a Petrom Zajacom za OKS, ktorí patria pod poslanecký klub strany Most-Híd. „Nemáme zatiaľ prisľúbenú podporu celých klubov,“ pripustil Dostál.

Podľa jeho slov oslovili aj KDH, no tí nemali záujem podpísať sa pod túto novelu. Zároveň sa podľa Dostála pri hlasovaní uvidí, či majú poslanci za OKS podporu Mosta. Štátne školy musia od 1. septembra povinne umiestniť na vhodnom mieste štátnu zástavu, text štátnej hymny a preambulu Ústavy SR. V miestnostiach, v ktorých sa vyučuje, má byť grafické znázornenie štátnej zástavy, text štátnej hymny a preambuly ústavy.

Zakotvila to novela zákona o štátnych symboloch, ktorá 1. septembra nadobudla účinnosť. Ustanovenia týkajúce sa výzdoby v školách sú okrem každodenného hrania hymny Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom jediné body, čo sa zachovali v približne pôvodnom rozsahu z kontroverzného zákona na podporu vlastenectva, ktorý do národnej rady predložili v predchádzajúcom volebnom období poslanci za SNS.

Vlastenecký zákon, ktorý prezident Ivan Gašparovič vrátil na opätovné prerokovanie parlamentu, plénum neschválilo. Čiastočne ho nahradila práve novela o štátnych symboloch z dielne Smeru, Dostál ju nazval „mäkšou verziou“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu