Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Gašparovič vystúpi v parlamente so Správou o stave republiky

Prezident SR Ivan Gašparovič
Prezident SR Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič sa po takmer dvoch rokoch chystá predstúpiť pred poslancov so Správou o stave republiky. Informoval o tom hovorca prezidenta Marek Trubač, jeho vystúpenie na pôde parlamentu sa očakáva do konca roka.

"Termín ešte nie je stanovený," dodal. Gašparovič naposledy predstavil svoje názory na stav v spoločnosti vo februári 2009. Jeho záujem vystúpiť v zákonodarnom zboru bol ohlásený narýchlo. V prejave sa zameral najmä na hospodársku krízu a jej dosahy na občanov. Vyjadril podporu vtedajšiemu parlamentu a vláde v úsilí o sociálne reformy.

"V čase, keď sme sa usilovali občanom prilepšiť, dostali sme sa pod nečakaný ekonomický tlak," upozornil prezident začiatkom minulého roka. V rokovacej sále vtedy sedeli asi tri štvrtiny poslancov spolu s vtedajším predsedom vlády Robertom Ficom a niekoľkými ministrami. Z predsedov jednotlivých parlamentných strán v pléne chýbali Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS), Ján Slota (SNS) a Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

Gašparovič vystúpil pred parlamentom aj v decembri 2006. V takmer hodinovom prejave hovoril o problémoch regiónov, vývoji v krajine a ekonomických záležitostiach. Upozorňoval na potrebu kontinuity zahraničnej a bezpečnostnej politiky SR ako súčasti EÚ a NATO. Ocenil tiež reformné kroky vlády a podporil myšlienku moderného sociálneho štátu.

Aj vtedy v sále chýbali Slota a Mečiar. Opoziční lídri v tom čase naopak prezidentov prejav kritizovali, keďže podľa nich len rozpracovával do detailov programové vyhlásenie vlády a neobsahoval žiadnu novú koncepciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu