Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Bútora: S novou vládou končí éra špeciálnych vzťahov s Ruskom

Martin Bútora
Martin Bútora

BRATISLAVA - S nástupom vlády Ivety Radičovej končí jedna éra strategického partnerstva Slovenska s Ruskom.

"To znamená špeciálnych, zvláštnych vzťahov s Ruskom, na ktorých staval najmä bývalý premiér (Robert Fico). V duchu ním hlásenej politiky štyroch azimutov odmietal dovtedajšie údajné jednostranné orientovanie sa Slovenska na západ a na Spojené štáty," vysvetlil analytik Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Martin Bútora.

Podľa neho možno v budúcnosti očakávať skôr silnejšie euroatlantické zameranie Slovenska. Tvrdí, že to naznačuje charakter vládnucich politických strán, ako aj politický profil premiérky Radičovej a ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu (obaja SDKÚ-DS).

Dodal, že s Radičovej kabinetom skončila v slovenskej zahraničnej politike aj éra, "ktorú bývalý minister Miroslav Lajčák po skončení svojho funkčného obdobia ohodnotil slovami: mať SNS vo vláde je pre diplomaciu ako mať železnú guľu na nohe". SNS podľa Bútoru komplikovala slovenskej diplomacii situáciu, pretože "diplomati sa museli sústreďovať na ťažko odôvodniteľné vysvetľovanie jednotlivých krokov tejto strany".

Zdôraznil, že hoci niektoré obdobia s nástupom novej garnitúry skončili, v rôznych ďalších oblastiach bude pokračovať kontinuita. "Pôjde o slovenské plnenie záväzkov voči NATO, to vidno aj na našom správaní v Afganistane, podporu krajín západného Balkánu, podporu ďalšieho rozširovania EÚ a takisto aj podporu, príklon k Vyšehradskej skupine," vymenoval Bútora.

Myslí si, že v súčasnosti vzniká "dosť unikátna príležitosť", aby sa nanovo zúročila vyšehradská spolupráca. "Či už sa to týka energetickej bezpečnosti, alebo regionálnej bezpečnosti, alebo profilácie o budúcom rozpočte EÚ," doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu