Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Radičová obhajovala nepopulárne kroky, Fico ich kritizoval

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová dnes obhajovala nepopulárne kroky, ktoré navrhol jej kabinet krátko po nástupe do úradu.

Balíček úsporných opatrení, ktorý počíta so zvýšením dane z pridanej hodnoty, ďalších daní a škrtov vo výdavkoch štátu, má ozdraviť štátne financie. Kroky vlády naopak kritizovala najväčšia opozičná strana Smer-SD, podľa ktorej vládnutie koalície sprevádza chaos a nestabilita.

"Teraz sa potreba ozdravného balíčka možno veľmi ťažko chápe," uviedla Radičová. "Predstava o tom ako riadiť krajinu je jedna vec a pokúsiť sa naozaj urobiť ozdravný proces je druhá," dodala počas hodnotenia prvých 100 dní práce vlády.

Stredopravý kabinet podnikol s cieľom spomaliť zadlžovanie krajiny viacero krokov na ozdravenie verejných financií či na boj s korupciou. Navrhnuté úsporné opatrenia majú štátu na budúci rok priniesť dodatočných 770 miliónov eur, škrty vo výdavkoch by zas mali dosiahnuť zhruba 980 miliónov eur. Vláda chce na budúci rok skresať verejný deficit na 4,9 percenta výkonu ekonomiky z tohtoročných predpokladaných 7,8 percenta. Do roku 2013 by mal klesnúť na tri percentá hrubého domáceho produktu.

Chystané zvyšovanie daní sa nepáči odborárom, ktorý v uplynulých týždňoch protestovali v uliciach Bratislavy, Košíc a Žiliny. S úsporným balíčkom však počíta návrh štátneho rozpočtu na rok 2011, ktorý vláda posunula na posúdenie poslancom. "To bolo najťažšie rozhodnutie, štátny rozpočet a tento zákon sa pre nás naozaj stal testom, skúškou," tvrdila Radičová. Parametre rozpočtu ešte môžu zmeniť prostredníctvom pozmeňujúcich návrhov zákonodarcovia.

S fungovaním vlády nie je spokojná opozičná strana Smer-SD. "Prvých sto dní potvrdzuje absolútnu nepripravenosť vlády na prijímanie vážnych rozhodnutí a ako to ukazuje každodenný život, je to jedno zmätočné rozhodnutie za druhým," vyhlásil Fico. Bývalý premiér tiež kritizoval, že ministri vraj prijímajú opatrenia, ktoré nie sú v programovom vyhlásení vlády. Prvé mesiace fungovania Radičovej kabinetu údajne tiež sprevádza nestabilita. "Nestabilita a hádky bude veľmi typická pre vládnu koalíciu aj v ďalšom období," dodal.

Oslovení analytici hodnotili prvé kroky vlády skôr pozitívne. Ekonómovia však tvrdili, že sa mohlo viac šetriť na výdavkoch štátu. Komunikácia v koalícii podľa politológov zasa miestami pôsobila rozpačito, keď ministri návrhy predstavili a neskôr stiahli alebo výrazne korigovali.

Prioritou vlády v ďalšom období bude podľa Radičovej rast zamestnanosti, naštartovanie ekonomiky či zlepšenie prístupu k zdravotnej starostlivosti. "V programovom vyhlásení vlády hovoríme predovšetkým o transformácii nemocníc, a to z dôvodov dlhov," pripomenula premiérka. Do polovice novembra by mal kabinet predložiť konkrétne predstavy, ako chce naplniť svoj program a legislatívny plán úloh na budúci rok.

Hospodárstvo krajiny v uplynulom období poznačili dopady svetovej hospodárskej krízy, pre ktorú okrem iného výraznejšie vzrástol počet ľudí bez práce.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu