Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Súd oslobodil mladíkov, ktorí údajne hackli NBÚ

Jeden z údajných hackerov Jakub Č.
Jeden z údajných hackerov Jakub Č.

BRATISLAVA - Oboch mladíkov, ktorí mali hacknúť Národný bezpečnostný úrad, dnes okresný súd v Bratislave oslobodil. Prokurátor sa na mieste odvolal. Pre Jakuba Č. a Patrika L. žiadal ročný podmienečný trest, obžalovaní však vinu odmietali.

Podľa prokurátora mali obvinení pod prezývkami "Br" a "Tuxo" v priebehu apríla 2006 zneužiť bezpečnostné diery a preniknúť na verejnú zónu serverov NBÚ a spôsobiť tak "ujmu spočívajúcu v prelomení tajomstva počítačových dát NBÚ a ujmu spočívajúcu v poškodení mena a postavenia tohto úradu", informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Na útok údajne použili strednú školu v Michalovciach. Úrad chránilo jednoduché heslo nbusr123. Prokurátor bol aj preto pôvodne ochotný upustiť od potrestania aj od podania obžaloby, ak sa obidvaja priznajú, no odmietli to.

Prokurátor vo svojej reči pripomenul, že súd už v minulosti Patrikovi a Jakubovi uložil podmienečné tresty odňatia slobody v trvaní jedného roka s určením skúšobnej doby na dva roky. Tí voči nemu podali odpor. "V úvode si teda dovolím rečnícku otázku: Či od uznania viny trestným rozkazom obžalovaných, sa zmenila dôkazná situácia a právne závery tak, že by sme mohli očakávať iný rozsudok súdu, aký už bol pôvodne vydaný?" uviedol pred samosudkyňou.

Útok na NBÚ podľa mal smerovať z desiatich IP adries. Patrik sa domnieva, že vykonštruovaním ho s týmto útokom spojili. S druhým obžalovaným Jakubom Č. sa, ako tvrdí, zoznámil až na súdnom pojednávaní.

Pôvodne bratislavský Okresný súd uložil 8. septembra 2009 Patrikovi a Jakubovi trestným rozkazom trest odňatia slobody v trvaní jedného roka s podmienečným odkladom na dva roky. Súd ich uznal za vinných z prečinov porušovania tajomstva prepravovaných správ a poškodenia a zneužitia záznamu na nosiči informácií formou spolupáchateľstva.

Obaja však podali voči trestnému rozkazu odpor a práve preto musela zákonná sudkyňa vo veci vytýčiť termín hlavného pojednávania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu