Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Z vraždy podnikateľa v Topoľčanoch obvinili päť ľudí

Auto, v ktorom bol podnikateľ zastrelený
Auto, v ktorom bol podnikateľ zastrelený

BRATISLAVA - Polícia pri raziách vo viacerých častiach Slovenska zadržala ľudí podozrivých z júnovej vraždy kontroverzného topoľčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku.

Celkovo v rukách polície skončilo sedem ľudí, voči piatim vzniesli vyšetrovatelia obvinenie. Oznámil to dnes policajný prezident Jaroslav Spišiak, podľa ktorého išlo o členov organizovaných zločineckých skupín. S podsvetím niektoré médiá spájali aj zastreleného Mišenku.

Podozrivých zadržala polícia v Hlohovci, Trnave, Topoľčanoch a v okrese Dunajská Streda. "Bolo vykonaných deväť domových prehliadok, kde sa našli (...) napríklad samopaly vzor 58, rôzne kukly," povedal novinárom Spišiak. Pri akcii utrpel priestrel ruky príbuzný jedného z obvinených, ktorý vraj zaútočil na policajta.

"Jedná sa o osoby, ktoré vraždu pripravovali, zabezpečovali vozidlo, z ktorého sa strieľalo, zabezpečili vražednú zbraň, plánovali, hľadali si miesto a nakoniec samotnú vraždu vykonali," povedal novinárom Spišiak.

"Motív, ako zvyčajne v týchto prípadoch, je nezrovnalosti, boj o priestory, ale bližšie tento motív bude špecifikovaný až ďalšími dôkaznými prostriedkami v procese vyšetrovania," poznamenal policajný prezident. Dodal, že medzi zadržanými je aj predpokladaný objednávateľ vraždy. "Takisto sú tam ľudia, ktorí tú objednávku prijali a zrealizovali cez ďalšie osoby, ktoré presne určili, čo majú robiť," uviedol.

Podnikateľ Mišenka bol terčom násilných útokov viackrát. V júni 2008 sa stal obeťou únosu. Skupinka mužov prezlečených za policajtov ho pri fingovanej cestnej kontrole násilím odvliekla do svojho auta a odviezla na neznáme miesto. Za podnikateľovo prepustenie žiadali od jeho družky tri milióny korún (asi 99.582 eur). Peniaze im žena odovzdala ešte v ten deň v Bánovciach nad Bebravou. Muži sa však s touto sumou neuspokojili a žiadali ďalších päť miliónov korún (takmer 165.970 eur), tie však podľa polície nedostali. Uneseného podnikateľa únoscovia napokon prepustili.

Médiá tiež upozornili aj na vlaňajší výbuch bomby v topoľčianskej továrni na plastové okná, ktorú vraj ovládala podnikateľova rodina.

Na Slovensku prišlo v posledných rokoch násilne o život viacero podnikateľov. Známy je napríklad prípad Jána Kubašiaka zo stredoslovenskej Polomky, ktorého vraždu prirovnali kriminalisti k mafiánskej poprave. Podnikateľa zastrelili ranou do zátylku v jeho rodinnom dome.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu