Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Figeľ získal v Bratislave byt za zlomok ceny

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ dostal pred deviatimi rokmi od samosprávy bratislavskej časti Staré Mesto do prenájmu byt v centre Bratislavy, nehnuteľnosť si vďaka tomu neskôr kúpil za zlomok trhovej ceny. Napísal to dnes denník Sme.

V roku 2001 bol Figeľ podpredsedom kresťanských demokratov. Na čele Starého Mesta stál vtedy jeho stranícky kolega Andrej Ďurkovský, kresťanskí demokrati mali silné postavenie aj v zastupiteľstve.
    
Denník na prípad upozornil v čase, keď súčasný starosta Starého Mesta Andrej Petrek necelé dva mesiace pred komunálnymi voľbami čelí ostrej kritike za prideľovanie bytov. K nehnuteľnostiam sa dostali aj zamestnanci miestneho úradu alebo ich príbuzní.
    
"Uisťujem, že mi išlo o riešenie situácie rodiny, nie majetku,"
bránil sa Figeľ. Tvrdil, že cena za byt bola štandardná. Sme napísalo, že politikovi byt s rozlohou 156 metrov štvorcových na Grösslingovej ulici v roku 2003 ohodnotili na takmer 110 tisíc korún (viac ako 3600 eur). Keďže zaplatil do pätnástich dní, suma sa mu znížila na polovicu, takže uhradil 54 390 korún (podľa konverzného kurzu 1805,42 eura). V tom čase však boli ceny nehnuteľností v Starom Meste mnohonásobne vyššie, poznamenalo Sme.
    
Predseda KDH tiež upozorňoval, že byt bol v dezolátnom stave a musel ho kompletne rekonštruovať. V súčasnosti tam podľa neho bývajú jeho dcéry.
    
Ďurkovský, ktorý teraz pôsobí ako primátor Bratislavy, podľa Sme vyhlásil, že Figeľovi byt pridelili "na základe zákona".
    
Problém s prideľovaním bytov má podľa Sme korene v legislatíve. Na výber nájomcov neexistujú pevné kritériá, takže úradníci môžu byt prideliť tomu, koho si vyberú. Podľa zákona mu však potom musia byt odpredať, pričom výška ceny je určená.

KDH podľa hovorcu Mateja Kováča považuje článok za zavádzajúci a niektoré časti za vytrhnuté z kontextu. "Ján Figeľ ako opozičný politik požiadal mesto o byt v roku 1996. Počas obdobia, kým mu bol pridelený, býval v troch rôznych podnájmoch s manželkou a tromi deťmi. V roku 1999 pribudlo štvrté dieťa. Byt mu bol pridelený až v roku 2000, čakal naň štyri roky. Byt bol v dezolátnom stave, nasťahovať sa do neho dalo až v roku 2001 po rozsiahlej oprave," uvádza sa v stanovisku.

Podľa Kováča výzvu na odkúpenie bytov dostali naraz všetci nájomníci v tomto dome a za rovnakú jednotkovú sumu. "Navyše sa o tomto všetkom už písalo v minulosti, naposledy aj pred voľbami v roku 2010. Porovnávania so súčasnými kauzami pri prideľovaní bytov v Starom Meste považujeme za neférové a krátko pred komunálnymi voľbami aj za účelové," informoval hovorca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu