Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tomanová mala pri sociálnych podnikoch zahladzovať podozrenia

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová

BRATISLAVA - Bývalá ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová sa podľa štátnej tajomníčky rezortu Lucie Nicholsonovej snažila zahľadiť akékoľvek podozrenia z toho, že financovanie pilotných sociálnych podnikov porušuje pravidlá poskytovania štátnej pomoci.

Nicholsonová pritom na tlačovej besede upozornila na list pracovníčky ministerstva práce z októbra 2008, ktorá ním šéfa sekcie riadenia Európskeho sociálneho fondu (ESF) upozornila na reálne riziko porušenia hospodárskej súťaže. Na základe tohto listu sa podľa Nicholsonovej zástupca šéfa riadenia ESF obrátil na ministerstvo financií so žiadosťou o preskúmanie toho, či v prípade financovania sociálnych podnikov nešlo o nepovolenú štátnu pomoc.

"Generálny riaditeľ sekcie riadenia Európskeho sociálneho fondu Juraj Ťapák sa však následne obrátil na ministerstvo financií, aby predošlú žiadosť považovali za irelevantnú," povedala štátna tajomníčka. Exministerka práce podľa Nicholsonovej síce vykonávala v pilotných sociálnych podnikoch kontroly, avšak ani jedna z týchto kontrol sa nezameriavala na preskúmanie toho, či ide o štátnu pomoc. V tomto roku Tomanová ako ministerka práce požiadala Protimonopolný úrad SR (PMÚ), aby preskúmal činnosť sociálnych podnikov z hľadiska možného porušenia hospodárskej súťaže. PMÚ podľa Nicholsonovej vo svojom stanovisku uviedol, že pri sociálnych podnikoch ide o komerčné aktivity, ktoré sa realizujú na príslušných trhoch.

"Ministerka Tomanová požiadala Protimonopolný úrad o prehodnotenie tohto stanoviska," upozornila štátna tajomníčka. Ako dodala, po tomto stanovisku PMÚ v apríli tohto roka uzatvorilo ministerstvo práce zmluvu s audítorskou spoločnosťou, aby preskúmala to isté, čo predtým skúmal PMÚ, teda relevantnosť trhu. "Minuli na to niekoľko desiatok tisíc eur," povedala Nicholsonová. Audítorská spoločnosť zaujala podľa nej k činnosti sociálnych podnikov "vajatavé stanovisko, že sa jednoznačne nepreukázalo, že išlo o porušenie pravidiel štátnej pomoci".

„Tlačová konferencia pani Nicholsonovej bola skutočne dobrým umeleckým predstavením,“ reagovala bývalá ministerka Viera Tomanová. Podľa nej hovorí Nicholsonová polopravdy, klamstvá a nepodložené veci. Štátnu tajomníčku Tomanová vyzvala na otvorený verejný dialóg. „Nech sa neskrýva na tlačových konferenciách, kde vždy niečo vysype a to, čo vysype, nič nehovorí o odbornosti,“ zdôraznila exministerka. Tlačové konferencie štátnej tajomníčky označila za „monotónny výlev pocitov bez akýchkoľvek argumentov a konfrontácií“.

PMÚ v reakcii na vyjadrenia štátnej tajomníčky Nicholsonovej uviedol, že nemá kompetencie a preto ani neposudzoval, či bola pomoc sociálnym podnikom poskytnutá v súlade s pravidlami pre štátnu pomoc a či boli dodržané postupy verejného obstarávania. „Úrad preveroval, či nedošlo k dohode obmedzujúcej súťaž medzi podnikateľmi, ktorí predložili ponuky na poskytovanie neprioritných služieb vzdelávaní a školení pre sociálne podniky,“ upozornil hovorca PMÚ Vladimír Ferko. Keďže sa podľa neho nepodarilo zaistiť dôkazy preukazujúce uzatvorenie dohôd obmedzujúcich súťaž, ktoré by v zmysle zákona o ochrane hospodárskej súťaže postačovali na preukázanie protiprávneho konania, úrad šetrenie zastavil. „Úrad nezmenil názor a stále zotrváva na stanovisku, že ekonomické aktivity sociálnych podnikov sú komerčné aktivity, ktoré môžu ovplyvniť hospodársku súťaž,“ dodal Ferko.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR bude od pilotných sociálnych podnikov žiadať, aby rezortu práce vrátili všetky poskytnuté finančné prostriedky. Na minulotýždňovej tlačovej besede o tom informovala štátna tajomníčka rezortu práce a sociálnych vecí Lucia Nicholsonová. Sociálnym podnikom súčasne ministerstvo oznámilo, že im nebude poskytovať žiadne ďalšie peniaze. Pri sociálnych podnikoch boli totiž podľa Nicholsonovej porušené podmienky poskytovania štátnej pomoci, ako aj pravidlá hospodárskej súťaže. "Všetky zmluvy boli uzatvorené v rozpore so zákonom, a preto všetky prostriedky zo štátneho rozpočtu dostali neoprávnene," zdôraznila ešte minulý týždeň.

Rezort práce dal podľa Nicholsonovej súčasne podnet na Špeciálnu prokuratúru, aby preverila, či vzhľadom na zastavenie financovania sociálnych podnikov z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu nebol spáchaný trestný čin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev. Pilotné sociálne podniky podľa nej doteraz z rezortu dostali 10,8 mil. eur. Ako povedala, tieto peniaze si bude ministerstvo nárokovať v rámci konkurzov alebo reštrukturalizácií sociálnych podnikov. "Je jasné, že všetky prostriedky naspäť nedostaneme," uviedla Nicholsonová. Ministerstvo práce a sociálnych vecí ešte počas éry ministerky Viery Tomanovej odstúpilo od zmluvy so štyrmi z ôsmich pilotných sociálnych podnikov. Išlo o Horehronský, Revúcky, Spišsko-gemerský sociálny podnik a sociálny podnik Arvik.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu