Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tomanovej hrozí pokuta za to, že si privyrábala

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Bývalej ministerke práce, sociálnych vecí a rodiny Viere Tomanovej (Smer-SD) hrozí pokuta dvanásť mesačných platov za to, že si počas úradovania na ministerstve privyrábala v podriadenej inštitúcii. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie proti súčasnej opozičnej poslankyni na podnet poslanca vládnej SaS Kamila Krnáča. Reakcia Tomanovej zatiaľ nie je známa.

Na spornú spoluprácu Tomanovej s ministerským centrom vzdelávania upozornilo nové vedenie ministerstva práce, ktoré ju označilo za porušenie ústavného zákona. Hodinová mzda exministerky bola údajne 37,5 eura, Tomanová si vraj zaúčtovala aj konzultácie so svojou bývalou štátnou tajomníčkou. Neskôr po kritike médií exministerka zmluvu vypovedala. Do projektu vraj bola zapojená aj ďalšia stovka ľudí.

"Ona vstúpila do právneho vzťahu, ktorý je v rozpore s ústavným zákonom o ochrane verejného záujmu," povedal novinárom Krnáč. Členovia výboru môžu neskôr hlasovaním rozhodnúť, či exministerka porušila zákon o konflikte záujmov. Za to by jej výbor mohol udeliť pokutu vo výške ročného platu z funkcie, ktorú v tom čase vykonávala. Podľa majetkového priznania za rok 2008 mala z verejnej funkcie ministerky príjem vyše 38.000 eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu